Moment aniversar astazi in Biserica Ortodoxa Romana

In urma cu 80 de ani, la 25 februarie 1925, a fost promulgata Legea pentru infiintarea Patriarhiei Romane. Despre pasii intreprinsi pana la aparitia acestei legi si despre importanta ei, ne-a oferit amanunte Pr. Conf. Dr. Ion Vicovan, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi:

‘Aceasta zi sta in stransa legatura cu data de 4 februarie, zi in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a luat hotararea de a ridica la rangul de Patriarhie Biserica Ortodoxa Romana, iar Mitropolitul Primat sa devina Patriarh; ea a fost urmata de alte doua zile importante, anume 12 si 17 februarie 1925. Pe 12 februarie, propunerea Sfantului Sinod a fost discutata in Senatul Romaniei, iar la 17 februarie, aceeasi lege a fost discutata si aprobata de Camera Deputatilor. Ca urmare a propunerii din partea Sfantului Sinod si a aprobarii din partea celor doua foruri legislative, in ziua de 23 a fost promulgata legea, care a aparut pe 25 februarie 1925 in Monitorul Oficial, sub titlul: , urmand ca la 30 iulie acelasi an Biserica noastra si inataistatatorul ei sa primeasca si din partea Patriarhiei Ecumenice tomosul de recunoastere.’

Primul patriarh al Romaniei, a fost Miron Cristea, inscaunat in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane la 1 noiembrie 1925. Pe linga cei 80 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Romane la rangul de Patriarhie, in 2005 se implinesc si 120 ani de la dobandirea autocefaliei. Implinirea, la 7 februarie a 90 de ani de catre Intaistatatorul BOR, Parintele Patriarh Teoctist, se alatura celor 2 momente deosebite… din istoria Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente