Moment aniversar al Corului Catedralei mitropolitane din Iași

Corul ‘Sanctus’ al Catedralei mitropolitane din Iași a susținut duminică, 12 iunie, un concert de muzică sacră. Concertul a avut loc în Catedrala mitropolitană din Iași și a fost prilejuit de aniversarea a 15 ani de când dr. Costel-Mirel Nichita a preluat bagheta acestui cor, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. În debutul evenimentului, la care au participat profesori de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași și numeroși ieșeni, dr. Costel-Mirel Nichita a prezentat un scurt istoric al corului Catedralei mitropolitane din Iași. ‘Corul Catedralei mitropolitane din Iași are o istorie de peste 150 de ani, fiind strâns legată de contextul începutului organizării muzicii corale în Moldova.

Primele încercări de înființare a unui cor bisericesc la Iași datează din anul 1808. Părintele corului mitropolitan din Iași este muzicianul Gheorghe Burada, cel care, în anul 1854, a înființat un cor care intona în limba română răspunsurile liturgice la Biserica ‘Sfinții Atanasie și Chiril’ din Iași. În luna noiembrie a anului 1964, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii publice a aprobat înființarea corului Mitropoliei, care era format din 18 persoane (fete și băieți)’, a amintit dr. Costel-Mirel Nichita, care a remarcat că prin concertul de acum două zile s-a dorit ‘evidențierea frumuseții și profunzimii cântărilor liturgice, cu precădere din perioada Penticostarului’. Concertul a cuprins nouă piese muzicale religioase, solist arhid. Florin Guzgă, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași și student în cadrul Conservatorului de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ Iași. La final a fost lansată cartea ‘Compoziții, prelucrări și armonizări corale’, de dr. Costel-Mirel Nichita, care conține și un CD audio. Prezentarea volumului a fost realizată de prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, de la Universitatea de Arte ‘George Enescu’ din Iași. ‘Volumul de față este o mărturie de credință, o reflectare sinceră și directă a muncii stăruitoare pe care autorul o desfășoară în calitate de dirijor al Corului ‘Sanctus’. Piesele cuprinse în acest volum testează cu succes trei dimensiuni repertoriale: muzica psaltică, tradiția folclorică autohtonă și creația originală cu funcție spectacular-ceremonială’, a spus prof. univ. dr. Gheorghe Duțică. Arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, a mulțumit Corului ‘Sanctus’ în numele Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în numele slujitorilor de la Catedrală și al credincioșilor, pentru misiunea în care este implicat.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…