În cadrul proiectului „SOCIAL – Strategia de ocupare și calificare prin învățare și activități pentru libertate”, se desfășoară, în această perioadă, o campanie de informare care are ca scop promovarea economiei sociale și prezentarea activităților specifice derulate, în mod special a celor două întreprinderi sociale ce vor fi înființate în proiect.
Astfel, după cum aflam din Ziarul Lumina, în perioada 10-12 decembrie 2012, membrii echipei de proiect s-au întâlnit cu preoții din Protoieria Strehaia (Episcopia Severinului și Strehaiei), Protoieria Tulcea (Episcopia Tulcii), Protopopiatul Sânnicolau Mare (Arhiepiscopia Timișoarei), Protoieria Babadag (Episcopia Tulcii), precum și angajații Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Târgoviștei și cu preoții implicați în activități social-filantropice din eparhie. „În timpul întâlnirii s-au abordat teme diverse, participanții primind informații cu privire la proiectul SOCIAL și modalitățile de lucru folosite pentru reintegrarea foștilor deținuți. Au fost prezentate etapele de realizare a punctelor de informare și sprijin și a rețelelor de suport pentru economia socială dezvoltate la Craiova și Timișoara, conceptele de economie socială și cele două întreprinderi sociale realizate în proiect. Participanții și-au arătat interesul pentru economia socială și au prezentat idei de mici astfel de întreprinderi pe care le-ar putea iniția. În același timp însă s-a subliniat faptul că lipsa legislației pentru definirea funcționării acestor tipuri de inițiative economice are un efect negativ asupra celor doritori să se implice. Cei prezenți au manifestat un interes deosebit pentru posibilitățile pe care le dă economia socială în scopul consolidării stabilității social-economice a comunităților și perspectivele pe care le-ar putea avea astfel de inițiative înființate în cadrul sau în cooperare cu parohiile. De asemenea, mulți dintre participanți au prezentat modul în care unele parohii din zonă cooperează cu persoanele aflate în detenție în penitenciarele de pe raza eparhiei. A fost evidențiat faptul că pentru foștii deținuți nu există prea multe șanse și alternative de reîncadrare în muncă din cauza stigmatului de fost deținut”, ne-a declarat pr. consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc, secretarul general al Federației Filantropia.
O întâlnire similară s-a desfășurat marți și miercuri la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. Studenții de la specializarea Teologie socială au apreciat modelul de intervenție cristalizat în proiect, care are în centru ideea de rețea, de acțiune integrată, proactivă, susținută prin implicarea cât mai multor actori sociali, dar și prin activitatea întreprinderii sociale. Întreprinderea socială, rețeaua de sprijin și punctul de informare împreună cu patternul relaționării dintre ele sunt elementele acestui model. Proiectul testează modelul cu ajutorul a două eparhii, două ONG-uri, două penitenciare și al partenerilor acestora, din Timișoara și Craiova.
Pentru studenții de la Teologie pastorală a fost mai interesant să înțeleagă în ce manieră se poate lucra cu un fost deținut astfel încât să poată fi reintegrat și în familie, și în comunitate. De asemenea, modalitatea de înființare a întreprinderilor sociale pe lângă parohii sau structuri bisericești a reprezentat un alt subiect de interes. Prezentările și răspunsurile la întrebări au fost oferite de către Doina Iordache și pr. consilier patriarhal Dorel-Nicolae Moțoc.
Proiectul „SOCIAL – Strategia de ocupare și calificare prin învățare și activități pentru libertate” este un proiect strategic implementat de către Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu Federația Filantropia, Patriarhia Română și o serie de instituții de profil din Italia, fiind co-finanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).