Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt pregatite pentru a fi scoase in procesiune

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase in procesiune, in jurul Catedralei mitropolitane din Iasi, maine dimineata, 12 octombrie a.c., orele 07.00. Cu aceasta procesiune debuteaza ceremoniile religioase prilejuite de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva, care este hramul Catedralei mitropolitane din Iasi, al municipiului Iasi si a peste 100 de lacasuri de cult de pe tot cuprinsul tarii. Despre procesiunea de maine, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a amintit la finalul Sfintei Liturghii oficiate duminica la Catedrala mitropolitana din Iasi urmatoarele: ‘Programul de hram, anul acesta, incepe cu ziua de joi, 12 octombrie 2006, cand, la orele 07.00, vor fi scoase in procesiune moastele Sf. Cuv. Parascheva in jurul Catedralei mitropolitane si apoi vor fi depuse pe esplanada Catedralei spre a fi venerate de credinciosi, unde se afla de obicei baldachinul care poarta moastele Sf. Parascheva’.

Scoaterea moastelor Sf. Cuv. Parascheva din Catedrala mitropolitana se va face ca si in anii precedenti, dupa o randuiala speciala. Sfintele moaste vor fi purtate in procesiune pe strazile din jurul Catedralei, dupa care vor fi depuse pe amplasamentul special amenajat din fata Catedralei mitropolitane. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi si exarh al manastirilor din judetul Iasi: ‘Vom iesi in fata Catedralei, pe esplanada, si apoi ne vom deplasa incet spre poarta ‘Sf. Cuvioasa Parascheva’, cea dinspre bulevardul Stefan cel Mare si Sfant. Vom iesi pe bulevard si vom inconjura Catedrala, iar apoi vom intra pe poarta ‘Sf. Apostol Andrei’ de langa cabinetul Sf. Apostoli Petru si Pavel, ajungand din nou in fata Catedralei. Dupa ce se va inchina IPS Mitropolit Daniel, dupa ce se vor inchina toti parintii participanti la aceasta ceremonie ne vom deplasa din nou in Catedrala mitropolitana, iar credinciosii care se vor aseza la rand vor incepe venerarea sfintelor moaste’.

Ceremonia de scoatere a moastelor Sf. Cuv. Parascheva in procesiune a fost si in anii precedenti unul dintre cele mai importante evenimente din programul hramului Catedralei mitropolitane din Iasi. Sute de credinciosi din intreaga tara au venit chiar din noaptea precedenta pelerinajului pentru a fi prezenti dimineata la prima ora, la momentul scoaterii din Catedrala a sfintelor moaste. Mai multe amanunte referitoare la desfasurarea acestei procesiuni in anii trecuti ne-a oferit parintele arhim. Clement Haralam, staretul Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ si exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘Din 1990 incoace, la hramul Sf. Cuvioase Parascheva, procesiunea scoaterii sfintelor moaste pentru inchinare se face in mod deosebit cu cateva zile inainte. Procesiunea porneste din biserica si se inconjoara Catedrala. Altadata s-a facut o procesiune mai mare, inconjurand chiar o parte din oras, pe langa Facultatea de Teologie, iar in alti ani s-a facut o procesiune chiar cu totul deosebita, cum va fi de fapt si anul acesta, credinciosii fiind foarte entuziasti, venind din toata tara si din strainatate pentru a participa la aceasta sarbatoare a intalnirii sfintilor. In timpul procesiunii din anii trecuti s-au tras clopotele si s-a cantat troparul Sf. Parascheva si a sfantului care venea la intalnirea sfintilor de la Iasi. Au fost credinciosi si credincioase, elevi si studenti imbracati in haine de sarbatoare, seminaristi, grupuri corale si cantareti bisericesti care au cantat troparele si alte cantari in cinstea sfintilor, incat sarbatoarea a luat o amploare foarte mare si o bucurie nespusa pentru toti participantii’.

Un alt moment important din programul manifestarilor prilejuite de sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva este pelerinajul ‘Calea Sfintilor’, care va avea loc in dimineata zilei de vineri, 13 octombrie. Ce reprezinta acest pelerinaj a explicat IPS Parinte Mitropolit Daniel duminica, la finalul Sfintei Liturghii oficiata la Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Vineri, 13 octombrie, vom avea un al doilea moment foarte important, la orele 08.00, si anume pelerinajul ‘Calea Sfintilor’, adica procesiunea cu moastele Sf. Parascheva pe strazile din jurul Catedralei mitropolitane din Iasi, iar in fata Bisericii ‘Sf. Nicolae Domnesc’ se va savarsi o ceremonie, in sensul ca va avea loc primirea moastelor Sf. Nectarie de Eghina aduse de catre IPS Mitropolit Efrem din Grecia, iar dupa aceea moastele vor fi asezate spre inchinare in fata Catedralei mitropolitane’.

Sambata, 14 octombrie, in ziua praznuirii Sf. Cuv. Parascheva, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu un sobor de ierarhi va oficia Sfanta Liturghie arhiereasca. In programul hramului Sf. Cuvioase Parascheva este inclusa si sfintirea altarului Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din cartierul iesean Alexandru cel Bun. La acest sfant lacas vor fi aduse in dimineata zilei de duminica, 15 octombrie, moastele Sf. Nectarie. Luni, 16 octombrie, sunt programate procesiunea de plecare a moastelor Sf. Nectarie si ceremonia de reintroducere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva in Catedrala mitropolitana din Iasi.

Comentarii Facebook


Știri recente