Moaștele Sfântului Vasile, venerate alături de cele ale Sfintei Parascheva

Programul liturgic cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva a început în această dimineață, 10 octombrie 2009, la ora 7:00, când racla cu sfintele moaște ale Sfintei care ocrotește Moldova a fost scoasă pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane din Iași. Sute de credincioși au venit încă de ieri la Mitropolie pentru a se închina Cuvioasei și pentru a participa la slujbele săvârșite în Catedrala mitropolitană.

Duminică, începând cu ora 19:00, va avea loc Pelerinajul „Calea sfinților”, cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, pe traseul Catedrala mitropolitană din Iași, str. Sfântul Andrei, str. Palat, Biserica „Sfântul Nicolae” – Domnesc. Pe platoul din fața Bisericii „Sfântul Nicolae” – Domnesc moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi așteptate de cele ale Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. Părticica din moaștele Sfântului Vasile cel Mare a fost donată Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” de către patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Timp de 239 de ani, moaștele celor doi sfinți au stat în Biserica „Sfinții Trei Ierarhi”, fiind venerate, ca și în aceste zile, de poporul dreptcredincios. În anul 1975 moaștele au fost confiscate de comuniști, fiind readuse în mănăstire în anul 2001, în timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, fiind depuse în nișa în care a fost așezată pentru prima dată racla Sfintei Cuvioase Parascheva. „Moaștele Sfântului Vasile cel Mare sunt așezate în locul în care au fost dintru început, alături de cele ale Sfintei Cuvioase Parascheva. În pelerinajul de anul acesta, sfintele moaște vor fi împreună spre închinare, așa cum au fost odinioară în biserica Mănăstirii «Sfinții Trei Ierarhi»”, a declarat pentru cotidianul Ziarul Lumina, arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi”.

Moaștele Ierarhului capadocian vor merge în procesiune alături de racla Sfintei Cuvioase Parascheva și vor rămâne spre închinare pe esplanada Catedralei mitropolitane din Iași până pe 15 octombrie.

Comentarii Facebook


Știri recente