Astăzi, 26 noiembrie 2008, în jurul orelor 16, moaștele Sfântului Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, au sosit la Galați, fiind aduse de către o delegație din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint, însoțit și de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal.
După o scurtă oprire pe faleza Dunării, la Biserica Sf. Ioan Casian, racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată pe esplanada Universității „Dunărea de Jos” de către Preasfințitul Părinte Casian, episcopul Dunării de Jos și de Preasfințitul Părinte Visarion, episcopul Tulcii, în prezența autorităților locale și a unui mare număr de credincioși și preoți, elevi seminariști, soldați, studenți și profesori.
În cuvântul de întâmpinare, Preasfințitul Părinte Casian a adus mulțumire Preasfintei Treimi și Sfântului Andrei, Apostolul românilor, pentru cerescul dar primit prin moaștele Sfântului Sofronie, marele ierarh al Ierusalimului, trăitor la cumpăna dintre secolele al VI-lea și al VII-lea, mare apărător al dreptei credințe în fața ereziei monotelite. La rândul său, înaltul ierarh grec și-a exprimat bucuria de a se afla în mijlocul poporului dreptcredincios de la Dunărea de Jos, ca delegat al Bisericii Ortodoxe surori a Greciei și aducător al cinstitului cap al Sfântului Sofronie de la sfânta mănăstire Panaghia Faneromeni din Hiliomodiou, Korinthia, la invitația episcopului Dunării de Jos și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Din locul unde au fost întâmpinate, la Universitate, sfintele moaște au fost purtate către catedrala episcopală într-o impresionantă procesiune, la care au luat parte peste două mii de persoane. În Catedrala Episcopală cu hramul „Sf. Ap Andrei și Sf. Ierarh Nicolae”, Preasfințitul Casian a prezentat contribuția decisivă a Sfântului Sofronie, împreună cu Sf. Maxim Mărturisitorul, la afirmarea dreptei învățături despre cele două firi, dumnezeiască și umană, din Persoana Mântuitorului Hristos, precum și contribuția sa la tezaurul liturgic al Ortodoxiei Universale.
După slujba de mulțumire, Înaltpreasfințitul Dionisie a oferit preoților și pelerinilor la moaștele Sfântului Sofronie iconițe ale sfântului. Racla moaștelor marelui Patriarh ierusalimitean a fost așezată spre venerare pe baldachinul special amenajat în fata catedralei gălățene, unde credincioșii se vor putea închina până în ziua de 2 decembrie.
EPISCOPIA DUNĂRII DE JOS