Moaștele Sfântului Sofronie, găzduite în Catedrala patriarhală din București

Duminică, 23 noiembrie 2008, la Catedrala patriarhală din București, au sosit moaștele Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului. Moaștele Sfântului Sofronie, aduse de delegația Bisericii Greciei condusă de către Înaltpreasfințitul Dionisie de Corint, au fost întâmpinate pe Aeroportul internațional „Henri Coandă” de către o delegație a Patriarhiei Române, condusă de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, iar apoi au fost primite în Catedrala patriarhală de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul slujitorilor catedralei și cu câteva sute de credinicoși. A avut loc o slujbă de Te-Deum, la finalul căreia Părintele Patriarh a ținut un cuvânt de învățătură prin care și-a exprimat bucuria sosirii moaștelor Sfântului patriarh Sofronie și a evidențiat personalitatea teologică a acestui mare apărător al Ortodoxiei. Patriarhul românilor a subliniat, de asemenea, că momentul sărbătoresc al primirii moaștelor Sfântului Sofronie este prilej de bucurie și de rememorare a relațiilor cultural-bisericești ce au existat și există de-a lungul veacurilor între toți creștinii ortodocși și cetatea Ierusalimului, locul pătimirii și Învierii Mântuitorului Hristos.

În continuare, Înaltpreasfințitul Dionisie, Mitropolitul Corintului, a subliniat că a venit în România cu moaștele Sfântului Sofronie, care s-a nevoit foarte mult pentru apărarea dreptei credințe, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Ieronim, Arhiepiscopul Atenei și a toată Grecia, și a celorlalți ierarhi ai Sinodului. Înaltpreasfințitul Dionisie a mai arătat că Sfântul Sofronie a fost un apărător al ortodoxiei, cu multe cunoștințe teologice, filosofice și ale științelor vremii, care au contribuit la formarea sa intelectuală și duhovnicească, pentru a fi capabil apoi să-L propovăduiască pe Mântuitorul Hristos ca pe singurul Izbăvitor și Mântuitor al lumii, prin Biserica Sa. În încheiere, conducătorul delegației Bisericii din Grecia l-a felicitat pe Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române pentru activitățile liturgice și cultural-bisericești, exprimându-și bucuria venirii împreună cu moaștele Sfântului Sofronie la București.

Moaștele Sfântului Sofronie au fost așezate de către slujitorii Catedralei în partea stângă a bisericii, lângă celelalte sfinte moaște, prezente în Catedrala patriarhală, credincioșii putând să se închine acestora până miercuri dimineață, la ora 10:00, când vor pleca la Galați, unde vor rămâne până pe 2 decembrie 2008, cu prilejul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României și al municipiului Galați.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 275/ 25 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente