Moaștele Sfântului Nectarie cinstite la Iași de peste o mie de credincioși

Ieșenii și pelerinii din mai multe zone ale Moldovei au participat ieri, 09 noiembrie 2011, la hramul Bisericii Sfântul Ierarh Nectarie din Iași. Anul acesta s-au împlinit cinci ani de când un fragment din moaștele Sfântului Nectarie se află la Iași.

Biserica ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din cartierul ieșean Alexandru cel Bun și-a serbat ieri hramul. Peste 1.000 de credincioși au participat încă de la primele ore ale dimineții la slujba Utreniei, care a fost urmată de Sfânta Liturghie, Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie și Parastasul pentru ctitori. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ‘Nectarios’ al Bisericii ‘Sfântul Nectarie’, dirijat de Ana-Maria Dumitru. La finalul Sfintei Liturghii, pr. paroh Petrică Lehaci a vorbit despre minunile pe care Sfântul Ierarh Nectarie le-a făcut în viața mai multor credincioși care s-au rugat și au citit Acatistul Vindecătorului de cancer. Oamenii au venit să se roage în timpul slujbelor și să se închine la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Nectarie, Vindecătorul de cancer. ‘Am venit să mă rog pentru sănătate și întărirea în credință. Am nădejde că Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Ierarh Nectarie, ne va ajuta mereu’, a declarat Maria Radeș din Iași. ‘Știu că Sfântul Ierarh Nectarie este făcător de minuni și de aceea m-am rugat pentru sănătate în timpul Sfintei Liturghii. Am o mare bucurie sufletească acum, după ce am participat la slujbă’, a mărturisit Maria Hadâmbu din Iași. Amintim că o părticică din moaștele Sfântului Nectarie de la Eghina a fost dăruită Bisericii ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Iași de Înalt Preasfințitul Efrem, Mitropolit de Ydra, prin bunăvoința maicii Teodosia, stareța Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ din Eghina.

Lucrările de pictură continuă ‘cu eforturi deosebite’

La slujba hramului Bisericii ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ au venit în pelerinaj 50 de enoriași ai parohiei Filipești, Protopopiatul Buhuși, îndrumați de pr. paroh Ioan Băisan. ‘Am avut bucuria să slujesc alături de soborul de preoți în această zi de mare sărbătoare. Am organizat acest pelerinaj pentru a ne închina la moaștele Sfintei Parascheva și pentru a participa la hramul Bisericii ‘Sfântul Nectarie’. În anul 2009, cu prilejul sfințirii bisericii din parohia noastră, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ne-a oferit un veșmânt care a acoperit pentru o perioada moaștele Sfintei Parascheva. Atunci, IPS Teofan ne-a dat canon ca cel puțin o dată pe an să venim să ne închinăm moaștelor Sfintei Parascheva’, a explicat pr. Ioan Băisan, parohul enoriașilor din Filipești. Pelerinajul credincioșilor din Eparhia Romanului și Bacăului a cuprins vizitarea mănăstirilor din Iași și din jurul Iașului.

În prezent, la Biserica ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Iași se realizează lucrările de pictură, după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova. A fost pictat sfântul altar și cupola sfântului lăcaș, iar în perioada următoare se vor monta schelele pentru pictarea absidelor. ‘În fiecare zi, se continuă aceste lucrări cu eforturi deosebite, cu multe datorii, cu multe neajunsuri, fiind necesare fonduri importante. Din cei 4.850 de metri pătrați de pictură sunt finalizați 1.000 de metri pătrați. Se lucrează la strane și la catapeteasma bisericii, cu ajutorul lui Dumnezeu fiind montate două din cele trei policandre. În ultimul an a fost reparat paraclisul din lemn al parohiei noastre, atât la interior cât și la exterior’, a explicat pr. paroh Petrică Lehaci. În parohia ‘Sfântul Nectarie’ continuă activitatea social-filantropică pentru persoanele nevoiașe sau aflate în suferință. De asemenea, preoții din alte parohii care slujesc în Biserica ‘Sfântul Nectarie’ și care au biserici în construcție sunt ajutați de credincioșii care participă la sfintele slujbe.

Comentarii Facebook


Știri recente