Moaștele Sfântului Mucenic Dasie de la Durostorum, în pelerinaj la Brăila

Prin bunăvoința Înaltpreasfințitului Părinte Ilarion, Mitropolit de Silistra, Bulgaria, în aceste zile, 18 – 19 noiembrie a.c., la Brăila, vor fi aduse în pelerinaj de la Durostorum, Bulgaria, moaștele Sfântului Mare Mucenic Dasie, spre venerarea lor de către credincioși și spre bucuria duhovnicească a acestora. Pelerinajul se înscrie în seria de manifestări organizate de Episcopia Dunării de Jos în luna Sfântului Apostol Andrei. Ca semn al comuniunii Bisericilor Ortodoxe din România și Bulgaria, în luna iunie a anului 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ilarion, părticele din moaștele Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor au fost dăruite Episcopiei Dunării de Jos, acestea fiind păstrate în capela palatului episcopal, cu hramul „Sf. Ioan Casian”.

Sfântul Mucenic Dasie a trăit în secolele III-IV după Hristos, fiind soldat în armata romană, mai precis în Legiunea XI Claudia, care staționa la Dunăre din secolul al II-lea. El a fost arestat și condamnat la moarte, iar martiriul se pare că l-a suferit la Axiopolis (Cernavodă), împreună cu alți doi martiri. Este însă posibil ca aici el să fi fost numai sărbătorit, deoarece actul său martiric precizează că locul pătimirii a fost cetatea Durostor.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 269/ 18 noiembrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…