Moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul vor fi aduse la Iași cu prilejul sărbătorii Sfintei Parascheva

Mâna dreaptă a Sfântului Maxim Mărturisitorul va fi adusă spre închinare de la Mănăstirea ‘Sfântul Pavel’ din Muntele Athos la Iași, în data de 9 octombrie 2010, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează „Ziarul Lumina”. Delegația din Grecia cu moaștele Sf. Maxim Mărturisitorul va ajunge în România, (Aeroportul Iași), în jurul orei 22:25. Duminică, 10 octombrie între orele 19:00-20:30 va avea loc Pelerinajul ‘Calea Sfinților’ – procesiune cu moaștele Sf. Cuv. Parascheva și a Sf. Maxim Mărturisitorul care vor fi depuse pe esplanada din fața Catedralei mitropolitane pentru închinare.

Din moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul se păstrează o parte din mâna dreaptă, cea pe care împăratul Constans a poruncit să-i fie tăiată în anul 662, în Constantinopol. Nu se știe când acest odor de mare preț a ajuns în Athos, deoarece cea mai mare parte din arhivele Mănăstirii ‘Sfântul Pavel’ s-au pierdut în 1307, când catalanii au pustiit Sfântul Munte, și apoi în cumplitul incendiu care a distrus sfântul lăcaș în 1902. Este posibil ca acest odor de mare preț să fi fost adus din Constantinopol în secolul al XI-lea de ctitorul mănăstirii, Sfântul Pavel Xiropotamitul. O altă posibilitate, care nu trebuie exclusă, este că mâna Sfântului Maxim a fost dăruită mănăstirii de prințesa Maro, fiica craiului Serbiei, Gheorghe Brancovici.

Sfântul Maxim s-a născut în Constantinopol, din părinți drept-credincioși, de neam ales. A studiat filosofia și teologia. Împăratul Heraclie (610-641) l-a făcut sfetnic. Când a apărut erezia monotelită, a celor ce mărturisesc că este numai o voință în Mântuitorul Iisus Hristos, și văzându-l chiar pe împărat căzut în erezie, Sfântul Maxim a intrat în Mănăstirea Chrysopolis. După câțiva ani a fost ales stareț. Văzând tulburarea din Biserică din cauza monoteliților, Sfântul Maxim s-a dus la Roma, deoarece Ierusalimul era ocupat de arabi. În drum a trecut și pe la episcopii din Africa, din cetățile din calea lui, și îi întărea în credință, iar celor de departe le trimitea scrisori despre dreapta credință, îndemnându-i să se păzească de erezie. Din porunca împăratului, Cuviosul Maxim a fost prins în Roma, cu ucenicul său Anastasie, și amândoi au fost duși la Constantinopol. Supus la multe chinuri Sfântul Maxim a trecut la Domnul în 662, în cetatea Shimara, pe coasta răsăriteană a Mării Negre, unde fusese întemnițat, având vârsta de optzeci și doi de ani. La mormântul lui s-au văzut trei făclii, ca un semn că a fost un om bineplăcut Preasfintei Treimi.

De la Sfântul Maxim Mărturisitorul ne-au rămas remarcabile opere teologice Întrebări lui Talasie, Ambigua, Liber Asceticus, Capita de Caritate, Mistagogia, Comentarii la Psalmul 59, la Rugăciunea Domnească, Viața ascetică (una dintre cele mai frumoase opere despre viața și regulile monastice).

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…