Moaștele Sfântului Ioan Maximovici, aduse la Sfântu Gheorghe

Moaștele Sfântului Ioan Maximovici, aduse de la San Francisco, au fost primite duminică, 29 ianuarie, de preoții și credincioșii din municipiul Sfântu Gheorghe, informează „Ziarul Lumina”. În octombrie 2011, la cererea Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Ioan al Covasnei și Harghitei, o particică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici a fost dăruită de către Înalt Preasfințitul Kiril, Arhiepiscop de San Francisco și America de Vest, pentru Catedrala din Sfântul Gheorghe.

Moaștele Sfântului Ioan Maximovici și un certificat de autenticitate al acestora au fost aduse de curând în Episcopia Covasnei și Harghitei de către pr. dr. Ciprian-Ioan Staicu, consilier cultural al episcopiei, aflat într-un pelerinaj de o saptămână la San Francisco.

Duminică, în ajunul sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, moaștele Sfântului Ioan Maximovici au fost primite, cu multă bucurie și emoție de către preoții și credincioșii din Sfântul Gheorghe și nu numai. La sfârșitul Sfintei Liturghii, în dangătul clopotelor, părintele Ciprian Staicu, însoțit de membrii Corului ‘Ortodoxia’, format din liceeni de la Colegiul ‘Mihai Viteazul’ din Sfântu Gheorghe, cântând troparul Sfântului Ioan Maximovici, a depus spre închinare, în mijlocul bisericii, racla cu moaștele sfântului.

S-a săvârșit Acatistul Sfântului Ioan Maximovici și toți credincioșii prezenți s-au închinat Sfântului Ierarh. Au fost unși apoi cu untdelemn de la candela aflată lângă racla cu trupul plin de har al Sfântului Ioan Maximovici, raclă aflată în Catedrala ortodoxă rusească ‘Holy Virgin Cathedral – Joy of all Who Sorrow’ (Sfânta Fecioara – Bucuria celor necăjiți) din San Francisco. De asemenea, toți cei prezenți au primit ca binecuvantare o iconiță a Sfântului Ioan Maximovici, având pe verso troparul acestuia și un CD care cuprinde material video despre viața sfântului.

Slujba Acatistului Sfântului Ioan Maximovici

În numele Înalt Preasfințitului Ioan, preoții catedralei din Sfântu Gheorghe au adresat mulțumiri Înalt Preasfințitului Kiril pentru neprețuitul dar pe care l-a făcut Eparhiei Harghitei și Covasnei, în special Catedralei ‘Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, în nădejdea că Sfântul Ioan Maximovici va fi tuturor mijlocitor, fierbinte rugător și călăuzitor pe calea mântuirii, spre Hristos, Arhiereul cel veșnic.

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Ioan, în fiecare miercuri, la ora 17:00, se va săvârși în catedrala din municipiul Sfântu Gheorghe, slujba Acatistului Sfântul Ioan Maximovici; în timpul acestei slujbe racla cu moaștele Sfântului Ioan va fi pusă în naos, spre închinare, în restul timpului această raclă urmând a sta pe Sfânta Masă.

Ierarh din secolul XX

Sfântul Ioan Maximovici (1896-1966) este considerat de foarte mulți creștini ortodocși drept unul din cei mai mari sfinți ai secolului XX. A fost canonizat în anul 1994 de Biserica Rusă din diaspora și apoi recunoscut ca Sfânt de toate Bisericile Ortodoxe autocefale. Sfântul Ioan Maximovici alături de Sfântul Nectarie mitropolitul Pentapolisului (â€1920) și de Sfântul Luca, arhiepiscopul Crimeei (â€1961), reprezintă o treime de Sfinți Ierarhi ai secolului XX, iar însușirile lor comune, care i-au adus la sfințenie, sunt iubirea de Dumnezeu mai presus de orice, mărturisirea lui Hristos ca Unicul și Adevăratul Mântuitor al lumii, cât și mărturisirea Ortodoxiei ca unica și adevărata Biserică întemeiată de Fiul lui Dumnezeu pe pământ; viața lor ascetică, lipsa oricărui compromis și dragostea jertfelnică pentru semeni, însușiri care oferă creștinilor ortodocși de azi atât bucuria de a se afla ca mlădițe ale Adevăratei Biserici, cât și chemarea și responsabilitatea de a urma exemplul vieții lor.

Comentarii Facebook


Știri recente