Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie, în Cetatea Sucevei

Sucevenii se închină de astăzi, 19 august 2011, raclei ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, care au fost aduse din Grecia de la biserica ocrotită de vindecătorul de cancer din Neo Iraklio Attikis, aflată în Mitropolia Neas – Ionias și Filadelfia Atena, după cum ne-a precizat Constantin Ciofu, Redactor „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. În glasul clopotelor și al Troparului Sfântului Ierarh Nectarie, racla a fost așteptată în poarta spitalului de soborul de preoți și de credincioși, iar de aici s-a mers în procesiune cu prapuri și cruci până în biserică. În timp ce credincioșii s-au închinat sfintelor moaște, a fost oficiat Acatistul vindecătorului de cancer, care a fost urmat de Taina Sfântului Maslu și Agheazma mică. Pelerinajul cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie are loc cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Konstantin, Mitropolit de Neas – Ionias și Filadelfia Atena, și a IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților iar delegația a fost condusă de arhim. Ignatios Zakakis.

„Este o mare bucurie pentru noi pentru faptul că moaștele Sfântului Ierarh Nectarie au ajuns la Suceava. Sfântul Nectarie se bucură de o mare evlavie în rândul credincioșilor români mai ales pentru minunile pe care le-a săvârșit în România. Moaștele Sfântului Ierarh Nectarie au fost aduse la Suceava pentru binecuvântarea și închinarea credincioșilor, care au nevoie de mijlocirea marelui ierarh tămăduitor înaintea lui Dumnezeu. Ne-am bucurat să vedem că oamenii au o mare evlavie față de Sfântul Ierarh Nectarie, mai ales că el este un mare sfânt al timpurilor noastre”, a declarat arhim. Ignatios Zakakis.

Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Ierarh Nicolae” a fost neîncăpătoare de numărul mare de oameni care au dorit să-l cinstească „pe cel născut în Silivria”. „M-am rugat pentru sănătatea familie, pentru spor, ajutor și tot ce este bun pe această lume. Mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a ajutat și am ajuns. L-am întâmpinat cu mare bucurie pe Sfântul Ierarh Nectarie”, a spus Lucreția Apetrea din localitatea Dumbrăveni, județul Suceava.

„Sfântul Ierarh Nectarie este pentru noi de mare folos pentru suflet. M-am rugat Sfântului să-și aplece ochii spre mine pentru că mă lupt cu o boală foarte grea. Am nădejde că prin rugăciunile sfântului Dumnezeu mă va vindeca”, a afirmat Rodica Ciobanu din Rădăuți.

În continuare va fi săvârșită Privegherea în cinstea Sfântului Ierarh Nectarie, iar mâine dimineața va fi oficiată Sfânta Liturghie, urmând ca la ora 18:00 programul liturgic să continue cu Privegherea în cinstea sfântului. Duminică, în cadrul Sfintei Liturghii, un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie va fi oferit bisericii Spitalului Județean din Suceava.

„Am dorit ca moaștele Sfântului Ierarh Nectarie să fie aduse la biserica Spitalului Județean din Suceava, întrucât în apropierea lăcașului de închinăciune se află secția de Oncologie. Astfel dorim să venim în întâmpinarea bolnavilor și celor care își pun nădejdea în mijlocirea Sfântului Ierarh Nectarie. Sfântul Ierarh Nectarie este la inima și la evlavia poporului fiind un mare dar pentru creștinii de pretutindeni”, a explicat pr. Constantin Diaconașu, misionar de caritate în cadrul Spitalului Județean din Suceava.

Racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie va poposi în Biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Ierarh Nicolae” până pe 26 august. Credincioșii care vor dori să venereze sfintele moaște pot face acest lucru întrucât biserica este deschisă de dimineață la ora 6:00 până seara la ora 22:00. În fiecare dimineață va fi săvârșită Sfânta Liturghie iar seara se va oficia Vecernia. În lăcașul de cult care a primit odorul de mare preț al Sfântului Nectarie se află o raclă ce adăpostește părticele din moaștele a 74 de sfinți. Biserica Spitalului Județean din Suceava a fost ridicată începând cu anul 2000, fiind construită în două etape în formă de navă. Pictura a fost realizată de frații Mihoc. A fost sfințită pe 5 august 1997 de Înalt Preasfințitul Pimen. În fiecare zi în acest sfânt lăcaș se săvârșește Sfânta Liturghie, Vecernia și Paraclisul Maicii Domnului.

„Datorită evlaviei pentru Maica Domnului și pentru sfinții ale căror moaște se află în biserică, oamenii vin să ceară mijlocirea înaintea Tronului Preasfintei Treimi. Bolnavii din spital sunt prezenți mereu în sfântul lăcaș. Ne străduim ca prin ajutorul Lui Dumnezeu să venim în întâmpinarea celor aflați în încercare. Astfel oficiem Taina Sfântului Maslu miercurea și vinerea pentru ca cei care vin la biserică să fie mângâiați sufletește și să primească vindecare trupească”, a adăugat pr. Constantin Diaconașu.

Comentarii Facebook


Știri recente