Moaștele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului, au sosit în Capitală

Ieri, în jurul orei 18:30, delegația din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Panteleimon de Veria, Nausa și Kampania, a sosit pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, aducând moaștele Sfântului Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului. Delegația greacă a fost întâmpinată de o delegație de ierarhi români, condusă de Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, iar mai apoi sfintele moaște au fost primite, în Catedrala patriarhală, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul slujitorilor Catedralei și câteva sute de credincioși. Aici a avut loc o slujbă de mulțumire, la finalul căreia Întâistătătorul Bisericii noastre a ținut un cuvânt de întâmpinare prin care și-a exprimat bucuria sosirii moaștelor Sfântului Grigorie Palama.

Moaștele Sfântului Grigorie Palama vor rămâne în Capitală până în după-amiaza zilei de 1 mai, când delegația din Grecia va pleca la Galați, în Episcopia Dunării de Jos, unde moaștele sfântului vor fi așezate spre închinare până pe 4 mai 2009.

În salonul oficial al aeroportului a avut loc un Te Deum, la finalul căruia Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu a mulțumit Înaltpreasfințitului Mitropolit Panteleimon pentru revenirea pe pământ românesc și pentru aducerea moaștelor Sfântului Grigorie Palama, teologul luminii, al harului și al rugăciunii. Mitropolitul Olteniei a subliniat că „aducerea sfintelor moaște în aceste momente sfinte pascale împlinește această dorință a noastră de lumină, această bucurie a noastră, a luminii sfinte și credem că venirea teologului luminii la noi ne dă și mai multă încredere, și mai multă dorință de a ajunge în lumina cea neapropiată. Sfântul Grigorie Palama împreună cu părinții athoniți și cu alți părinți au fost părinți isihaști, părinți ai liniștii sufletești, părinți ai concentrării, ai adâncirii, ai spiritului, ai dragostei. De aceea, noi mulțumim lui Dumnezu pentru venirea sfântului și mulțumim, de asemenea, și Preafericitul Părinte Patriarh, care a avut această inițiativă de a aduce moaștele Sfântului Grigorie Palama, pentru binecuvântarea noastră și a tuturor celor care se vor închina și vor primi bucuria aceasta duhovnicească de la Sfântul Grigorie Palama. Credem că sărutând cinstitele moaște ne vom împărtăși și noi de lumina dumnezeiască, de lumina schimbării la față în care a viețuit Sfântul Grigorie Palama”.

Mitropolitul de Veria, Nausa și Kampania, Înaltpreasfințitul Panteleimon, și-a exprimat cu acest prilej bucuria reîntâlnirii cu poporul român, evlavios și iubitor de sfinți. „Considerăm această întâmpinare călduroasă pe care ne-ați pregătit-o nu numai o expresie a dragostei pe care o nutriți față de smerenia noastră și față de părinții care mă însoțesc, ci în special o expresie a evlaviei și a cinstei pentru acest mare sfânt al Bisericii, pentru teologul și făcătorul de minuni, Grigorie Palama, arhiepiscopul Tesalonicului”, a spus Înaltpreasfințitul Panteleimon de Veria, Nausa și Kampania.

După acest moment de rugăciune și ospitalitate, convoiul alcătuit din delegația Mitropoliei de Veria, împreună cu unii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române și cu preoți și diaconi de la Catedrala patriarhală au plecat de la aeroport, purtând racla cu moaștele Sfântului Grigorie Palama până la Catedrala patriarhală, unde au fost primite de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu soborul slujitorilor Catedralei și câteva sute de credincioși.

Cu această ocazie, a avut loc o slujbă de mulțumire, la finalul căreia Părintele Patriarh a ținut un cuvânt festiv de întâmpinare, prin care și-a exprimat bucuria sosirii moaștelor Sfântului Grigorie Palama, arătând că în aceste momente de bucurie pascală Dumnezeu ne binecuvintează cu încă un dar sfânt, adus de IPS Panteleimon, care a devenit un prieten al Bisericii noastre și un împreună-misionar în lucrarea sfântă a Ortodoxiei.

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat personalitatea teologică a acestui mare apărător al Ortodoxiei, precum și fericita coincidență a aniversării în acest an a 650 de ani de la mutarea la Domnul a Sfântului Grigorie Palama și tot atâția ani de la înființarea Mitropoliei Țării Românești. „Avem de-a face cu o binecuvântare deosebită ca, în anul în care se înființează Mitropolia Țării Românești, un mare reprezentant, teolog și trăitor al isihasmului, Sfântul Ierarh Grigorie Palama, să devină rugător în ceruri, prin trecerea sa la Domnul, pentru întreaga Ortodoxie. Prin aceasta, Țara Românească și Moldova primesc o vocație și un destin filocalic isihast. Mișcarea isihastă de la Muntele Athos și Constantinopol a fost o pregătire a tuturor popoarelor ortodoxe, ca, atunci când Imperiul Bizantin va cădea sub stăpânire otomană, popoarele ortodoxe să nu-și piardă speranța în împărăția cea netrecătoare a lui Dumnezeu, care se cunoaște începând din lumea aceasta, ca prezență a harului dumnezeiesc, necreat în inimile oamenilor, potrivit cuvintelor Mântuitorului că <<împărăția lui Dumnezeu este în lăuntrul vostru>>. Sfântul acesta isihast învață că împărăția lui Dumnezeu este în lăuntrul nostru. Raiul și iadul încep în inima noastră. Dacă suntem în comuniune cu Dumnezeu avem începutul raiului în sufletul nostru. Dacă ne despărțim de Dumnezeu, atunci avem începutul iadului în sufletul nostru, încă din lumea aceasta. Sfântul Grigorie Palama este ocrotitor al tuturor țărilor ortodoxe în care isihasmul s-a dezvoltat foarte mult”, a spus Părintele Patriarh Daniel.

La finalul cuvântului său, Patriarhul României a oferit Înaltpreasfințitului Mitropolit Panteleimon, întregii delegații din Grecia, precum și ierarhilor români prezenți câte o medalie de argint aurit, cu chipul Sfântului Grigorie Palama, imprimată la Monetăria Statului.

În continuare, Mitropolitul de Veria, Nausa și Kampania a ținut un cuvânt prin care a arătat că unitatea se regăsește în Biserică și se constituie în unitatea dintre Hristos și sfinții Săi, sfinții fiind, așadar, cinstite mădulare ale Bisericii cerești. „Cred că nu am exagera dacă am spune că luminătorul cel mare și păstorul Tesalonicului, Sfântul Grigorie Palama, se află în mijlocul nostru cu multă bucurie, nu numai prin faptul că cinstitele sale moaște se află acum cu noi, dar cu siguranță este aici și în duhul, ca să prăznuiască împreună cu noi sărbătoarea urmașului său la tronul Bisericii apostolice din Tesalonic, a păstorului de mai apoi al cetății în care s-a născut, a Constantinopolului, a Sfântului Atanasie Patelarie, în cinstea căruia sunt închinate manifestările religioase din aceste zile, de aici și de la Galați.”

Moaștele Sfântului Grigorie Palama vor rămâne în Catedrala patriarhală până mâine dimineață, la ora 9:00, când vor fi purtate în procesiune la Biserica-paraclis studențesc „Sfântul Grigorie Palama” din incinta Universității ‘Politehnica’ din București (Splaiul Independenței nr. 313, în apropierea stației de metrou Grozăvești), iar mâine după-amiază, delegația din Grecia va pleca la Galați, în Episcopia Dunării de Jos, unde cinstitele moaște ale Sfântului Grigorie Palama vor fi așezate spre închinare până în ziua de 4 mai 2009.

Sursa: Ziarul LUMINA

Comentarii Facebook


Știri recente