Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul vor fi aduse la Catedrala din Alba Iulia cu ocazia prăznuirii Sfinților Mărturisitori Ardeleni

Racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul (780 – 842) de la Mănăstirea Bistrița (foto), din județul Vâlcea, va fi adusă miercuri, 20 octombrie 2010 la Alba Iulia, de ziua prăznuirii sfinților Mărturisitori Ardeleni, după cum ne informează reintregirea.ro. Moaștele vor fi însoțite de Preasfințitul Emilian Lovișteanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului și de maica Mihaela Tamaș, stareța Mănăstirii Bistrița.

Întâmpinarea raclei cu sfintele moaște va avea loc miercuri, 20 octombrie 2010, la ora 17.00 în fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia. Va urma o procesiune cu sfintele moaște în jurul catedralei, după care se va oficia slujba Vecerniei Mari cu Litie. Racla cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul va fi depusă în Catedrala Reîntregirii, unde credincioșii se vor putea închina toată noaptea de miercuri spre joi.

Joi, 21 Octombrie, de sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, Cuvioșii Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Nicolae Oprea, în catedrala Reîntregirii se va săvârși de la ora 9.30 Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Sfântul Grigorie, ale cărui moaște se păstrează la Mănăstirea Bistrița, din județul Vâlcea, s-a născut în jurul anului 780, în Isauria – Asia Mică, din părinți ortodocși devotați, anume Serghie și Maria, și a copilărit în orașul Irinopolis, din care cauză se numește până astăzi „Decapolitul’.

Sfântul Grigorie Decapolitul a trecut la Domnul la 20 noiembrie anul 842, fiind înmormântat la o mănăstire din Constantinopol.

În anul 1453, căzând Bizanțul sub turci, moaștele Sfântului Grigorie sunt duse în părțile Dunării, ajungând în mâinile unui dregător turc. Auzind de minunile ce se făceau la aceste moaște, banul Țării Românești, Barbu Craiovescu, le cumpără cu mulți bani, prin anul 1497, și le duce la Mănăstirea Bistrița – Râmnicu-Vâlcea, ctitoria sa, unde se află și astăzi. Racla de argint, în care se păstrează cu sfințenie acest odor de mare preț, a fost lucrată la Brașov, în anul 1656.

Sfântul Grigorie Decapolitul se prăznuiește în fiecare an la 20 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente