Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, la Caransebeș

De praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, miercuri, 20 iulie, noua Catedrală episcopală din Caransebeș își va sărbători ocrotitorul. Odată consacrată slujirii liturgice, în 12 septembrie 2010, Catedrala episcopală din Caransebeș a primit, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, acest al doilea hram al ei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Această prăznuire s-a adăugat hramului tradițional ‘Învierea Domnului’ și, prin așezarea ei, reprezintă un reper duhovnicesc de mare importanță pentru Eparhia Banatului de munte.

Cum anul acesta se sărbătorește pentru prima dată al doilea hram al Catedralei episcopale, în perioada 19-20 iulie, prin binecuvântarea Înalt Preasfințitului Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, vor fi aduse în Episcopia Caransebeșului moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, de către o delegație condusă de Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Miercuri, 20 iulie, la orele dimineții, va avea loc la Caransebeș procesiunea cu moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, de la Reședința episcopală la noua catedrală, unde se va înconjura lăcașul de cult cu sfintele moaște, după care un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala episcopală cu hramurile ‘Învierea Domnului’ și ‘Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, în prezența lucrătoare a moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul.

‘Este pentru prima dată când în Banat sunt aduse moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul. Inițiativa aparține Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a motivat această vizită aducătoare de sfințenie prin faptul că Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul Catedralei episcopale, reprezintă prototipul cuvioșilor în Vechiul Testament, iar Cuviosul Grigorie Decapolitul desăvârșește preînchipuirea Sfântului Ilie în țara noastră. Așteptăm, așadar, ca toți credincioșii să se poată bucura de mărturia sfințeniei pe care Sfântul Grigorie o mărturisește și în ținutul Banatului de munte’, ne-a declarat părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului.

Praznic și la mănăstirea din Bocșa

De asemenea, miercuri, 20 iulie, de praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, și Mănăstirea ‘Sfântul Ilie de la Izvor’ din Bocșa își sărbătorește hramul. Astfel, în ajunul praznicului, slujba Vecerniei și Litia vor fi oficiate de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod, alături de chiriarhul locului. La zi de praznic, toți pelerinii sosiți la hramul mănăstirii vor avea posibilitatea să se închine la moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, ce vor fi puse spre închinare în incinta mănăstirii, în ziua de 19 iulie, la ora 18:00, și vor rămâne acolo pe tot parcursul nopții, până în dimineața zilei de 20 iulie, când sfintele moaște vor fi duse la Catedrala episcopală din Caransebeș.

Comentarii Facebook


Știri recente