Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, în pelerinaj la Alba Iulia: Manifestări prilejuite de ziua Sfinților Ardeleni

La Alba Iulia au loc importante manifestări prilejuite de prăznuirea Sfinților Mărturisitori Ardeleni, printre care lucrările Simpozionului Național dedicat mitropolitului Simion Ștefan, ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia academicianului Ioan Aurel Pop, vernisarea unei expoziții la Muzeul Național al Unirii. Un moment important îl va constitui aducerea moaștelor Sfântului Grigore Decapolitul la Catedrala Reîntregirii.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a arătat că ‘anual, la Alba Iulia, de sărbătoarea Sfinților Ardeleni, se organizează mai multe manifestări cu caracter duhovnicesc și cultural. Lucrul acesta se va întâmpla și acum, miercuri, 20 octombrie 2010, când se va organiza un simpozion care îl va avea în centrul său pe mitropolitul Simion Ștefan, personalitate de primă mână pentru Evul Mediu transilvănean. Se știe că mitropolitul Simion Ștefan a tipărit, pentru prima dată, în limba română, Noul Testament, de la 1648, cunoscut ca Noul Testament de la Bălgrad. În predoslovia acestui Nou Testament, Simion Ștefan subliniază două idei extraordinare. Prima dintre ele este aceea că, din punct de vedere spiritual, poporul român este unitar, zice el: ‘Așa ne-am străduit să înțeleagă toți românii, iar de nu vor înțelege toți, nu-i din vina noastră, ci-i din vina acelora care i-a răsfirat prin alte țări’. Iar o altă idee este aceea că a vrut să dea o limbă unitară, biblică pentru toată Țara Românească’, a precizat IPS Andrei.

După simpozion va avea loc decernarea titlului de Doctor Honoris Causa celui mai tânăr academician din România, Ioan Aurel Pop din Cluj-Napoca. ‘Domnul Ioan Aurel Pop este preocupat îndeosebi de istoria Transilvaniei, inclusiv de mitropolitul Simion Ștefan. Și atunci am socotit că este foarte potrivit ca la încheierea acestui simpozion academicianului Ioan Aurel Pop să i se ofere titlul de Doctor Honoris Causa al Universtății ‘1 Decembrie 1918′ din Alba Iulia’, a mai spus IPS Andrei, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Credincioșii se pot închina la Sfintele Moaște

În cursul serii, la Vecernie, va avea loc un alt eveniment duhovnicesc de mare importanță, ‘prin bunăvoința Înalt Preasfințitului Gherasim de la Râmnic și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel’, a precizat IPS Andrei, referindu-se la faptul că ‘moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița vor fi aduse la Alba Iulia. Înainte de Vecernie va avea loc o procesiune cu Sfintele Moaște în jurul catedralei, iar moaștele vor rămâne în catedrală și miercuri seara, și miercuri noaptea spre joi, și joi toată ziua, astfel încât credincioșii doritori se vor putea închina la racla cu Sfintele Moaște’.

În ziua praznicului, mâine, 21 octombrie, va avea loc ‘Liturghia festivă, Liturghie la care știm deocamdată că vor participa cinci episcopi, poate vor fi mai mulți. Va fi prezent Preasfințitul Visarion de la Tulcea, Preasfințitul Timotei din Spania, Preasfințitul Vasile de la Cluj și Preasfințitul Emilian de la Râmnicu Vâlcea’, a mai spus IPS Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

După Liturghia solemnă de mâine, la Muzeul Național al Unirii se va vernisa o expoziție, inițiată de vestitul și cunoscutul grup Prolog, care adună laolaltă mai mulți pictori vestiți și credincioși din toată țara, a arătat IPS Andrei, care a adăugat: ‘Sărbătoarea Sfinților Ardeleni se dorește, așa ca și altă dată, să aibă impactul duhovnicesc necesar în sufletele credincioșilor de peste tot, pentru că, pentru noi, transilvănenii, sărbătoarea aceasta are o mare importanță. Troparul sărbătorii spune că Sfinții Ardeleni au fost ‘mărturisitori pentru Ortodoxie, care ca niște dumnezeiești trâmbițe au înviorat în sufletul oamenilor dreapta credință’, atunci, în vremurile acelea grele. Și atunci noi, urmașii lor, se cuvine să-i cinstim așa cum trebuie și lucrul acesta îl facem prin toate cele pomenite că se vor organiza cu prilejul sărbătorii Sfinților Ardeleni, la Alba Iulia. Să dea Dumnezeu ca evenimentele acestea să aibă un impact pozitiv în sufletul oamenilor, oameni care se confruntă cu multe necazuri, cu multe greutăți, cu multe neîmpliniri și, măcar din punct de vedere duhovnicesc, să aibă mângâiere, binecuvântare și îmbărbătare’.

Simpozion național la Alba Iulia

În cadrul simpozionului național cu tema ‘Mitropolitul Simion Ștefan – teolog, cărturar și patriot’, care are loc azi la Universitatea ‘1 Decembrie’ din Alba Iulia, se desfășoară ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Ioan Aurel Pop, profesor la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca și director al Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române din Cluj-Napoca.

‘Este unul dintre cei mai mari istorici români la ora actuală. În primul rând este un specialist în Istoria Evului Mediu românesc și european și, de curând, a fost primit ca un membru deplin al Academiei Române, la Secția istorică, datorită operei sale. Este un eminent profesor, cunoscut tuturor celor care s-au format în Facultatea de Istorie și Filosofie de la Cluj-Napoca, din cadrul Universității ‘Babeș-Bolyai’ și, din ce în ce mai mult, recunoscut și în Europa. Este un prieten al Facultății de Teologie din Alba Iulia fiindcă anul trecut, când s-a organizat un simpozion dedicat episcopului Ierotei, primul episcop din Ungaria și, socotim noi, și din Transilvania, a acceptat invitația facultății, a participat la acel simpozion și, ulterior, s-au păstrat relații foarte bune cu Facultatea de Istorie de acolo’, a spus pr. Jan Nicolae, profesor în cadrul Facultății de Teologie din Alba Iulia.

Decernarea titlului are loc pentru că ‘Ioan Aurel Pop este important nu numai pentru opera sa de medievist, ci și pentru viziunea sa de istoric în general. Considerăm că cea mai bună carte a sa care ar trebui să fie cunoscută de toți intelectualii din România este ‘Istoria, miturile și adevărul’, fiindcă răspunde critic acelei celebre cărți ‘Istorie și mit în conștiința românească’ a istoricului bucureștean Lucian Boia, apărută la Editura Humanitas, acesta considerând că trecutul nostru este păgubos și conține numai o colecție de mituri care îi face pe români să nu se acomodeze foarte ușor cu exigențele europene. Ei, Ioan Aurel Pop este primul care răspunde pas cu pas, punct cu punct, la aceste provocări ale acestei tendințe demitologizante în istoriografia contemporană, este cel care găsește calea de mijloc, este cel care introduce într-un mod elegant un spirit critic în istoriografia românească, fără a demola valorile și personalitățile.

Cred că pentru acest lucru merită să zicem ‘jos pălăria’ în fața acestui intelectual și om de știință din România. Și, încă o dată, mărturisesc că este una dintre cele mai bune alegeri făcute pentru un titlu de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia’, a apreciat pr. Jan Nicolae.

Comentarii Facebook


Știri recente