Moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz au fost primite în Paraclisul patriarhal

Astăzi, 8 octombrie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de alți ierarhi ai Bisericii noastre, a primit o parte din moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, prietenul Sfântului Vasile cel Mare, care au fost aduse ca dar oferit de Arhiepiscopia de Viena, Austria, de către o delegație condusă de părintele profesor Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe române din Viena, după cum informează ediția de mâine a cotidianului „Ziarul Lumina”.

La finalul slujbei de întâmpinare a sfintelor moaște, la care au mai participat Bogdan Tătaru Cazaban, consilier prezidențial, dl Adrian Lemeni, membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc și slujitori ai Catedralei patriarhale, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură prin care a transmis recunoștință și mulțumire pentru acest mare dar și a marcat bucuria duhovnicească a primirii moaștelor acestui mare sfânt capadocian, frate al Sfântului Vasile cel Mare.

După cum a spus Părintele Patriarh, „Sfântul Grigorie Teologul este un Sfânt Părinte Capadocian, iar bucuria noastră este cu atât mai mare cu cât anul acesta comemorativ omagial al Sfinților Capadocieni ne îmbogățește cu aceste sfinte moaște. Ele vor fi puse într-o raclă mai mare și vor fi prezentate credincioșilor spre închinare atunci când va sosi de la Atena și mâna Sfântului Vasile cel Mare”. Pe Calea Sfinților, la poalele Dealului Patriarhiei, a continuat Preafericirea Sa, se vor întâlni în ziua de 24 octombrie Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și fratele Sfântului Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nyssa, prin moaștele lor aduse la București. „Împreună cu moaștele Sfinților Împărați Constantin și Elena și ale Sfântului Cuviosului Părintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitor al Bucureștilor, vor fi în centrul evlaviei, al prețuirii credincioșilor pelerini”, a spus Părintele Patriarh Daniel. În final, Preafericirea Sa și-a exprimat nădejdea că pentru rugăciunile Sfinților Capadocieni Bunul Dumnezeu ne va învrednici „să trăim bucuria aceasta a întâlnirii cu marii dascăli ai Ortodoxiei, apărători ai dreptei credințe și viețuitori în sfințenie și mai ales rugători pentru noi. Avem mare nevoie de rugăciune ca să păstrăm dreapta credință și în același timp să lucrăm pentru unitatea Bisericii și să întărim prezența ortodoxă în diaspora, iar aici, acasă, să ne simțim într-o comuniune universală”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

În încheiere, părintele Nicolae Dura a oferit Patriarhului României și documentul însoțitor de autentificare a sfintelor moaște.

„În iunie, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost la Viena, cu prilejul sfințirii bisericii de acolo, vizitând și această sală cu sfinte moaște din Domul «Sfântul Ștefan», Catedrala din inima Vienei, a comunicat cu cardinalul Austriei, cu Arhiepiscopul Vienei, Christoph Schönborn, despre frumusețea și minunăția aceasta, că există un colț în acest Dom, în care sunt sfinte moaște aduse din Răsărit. PF Părinte Patriarh Daniel s-a gândit că este foarte potrivit să se obțină ceva din părticelele acestea ale Sfântului Grigorie Teologul și pentru Catedrala patriarhală, mai ales că în acest an comemorativ omagial se prăznuiesc Sfinții Capadocieni”, ne-a declarat părintele Nicolae Dura, parohul bisericii ortodoxe române din Viena.

Comentarii Facebook


Știri recente