Moaștele Sfântului Gheorghe, spre închinare la Spitalul Municipal Moinești

Spitalul Municipal de Urgență din Moinești va găzdui timp de câteva zile o părticică din moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință. Sfintele moaște sunt aduse astăzi, 23 iulie 2009, din parohia Feredeni, comuna Deleni, județul Iași, și vor poposi aici, spre închinarea credincioșilor din Moinești, până luni, 27 iulie, când este sărbătorit hramul capelei spitalului, de Sfântul Pantelimon.

De altfel, deja a devenit o tradiție ca la capela Spitalului Municipal din Moinești să fie aduse anual moaște ale diferiților sfinți, la care se închină atât bolnavii internați în spital, cât și credincioșii din zonă. „Prin aducerea de sfinte moaște la Moinești, în cadrul „Zilelor Medicale al Spitalului Moinești”, și prin programul special din această perioadă, am dorit să oferim credincioșilor noștri, din acest oraș, și celor care vin aici o terapie spirituală, alături de cea a trupului, pe care o realizează cu mult profesionalism colectivul de medici care deservește această instituție. Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, după ce anul trecut am adus aici moaște ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, precum și ale Sfântului Simeon, anul acesta, la Moinești, vor sosi moaștele Sf. Gheorghe”, a precizat Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului.

„Moaștele ajung la Moinești în jurul orei 18:00, fiind primite cu onoruri militare, deoarece Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este un sfânt militar. După primire, Preasfințitul Ioachim va oficia slujba Acatistului Sfântului Gheorghe și o slujbă de Te Deum”, ne-a declarat pr. Constantin Gherasim, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Romanului.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Romanului, atât bolnavii din spital, cât și credincioșii din împrejurimi vor avea posibilitatea să participe în fiecare zi la slujba Utreniei și cea a Sfintei Liturghii în perioada cât vor sta moaștele aici, iar vineri va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu de către un sobor de preoți din zonă.

Moaștele Sf. Gheorghe sunt aduse la Moinești cu prilejul Zilelor Spitalului Municipal, păstrându-se astfel tradiția acestui așezământul spitalicesc ca în fiecare an să găzduiască sfinte moaște spre închinarea credincioșilor.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul și cu contribuția dr. Adrian Cotârleț, anul trecut s-au adus moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, precum și cele ale Sfântului Simeon, din Muntele cel minunat. Acest eveniment a avut loc odată cu sărbătorirea primului hram al capelei spitalului, „Sfântul Pantelimon”, și a Zilelor Spitalului Moinești. Timp de trei zile au trecut în pelerinaj credincioși de pe toată Valea Trotușului, pentru a se închina acestor moaște care se păstrează la Mănăstirea Durău. A fost pentru prima dată când un asemenea eveniment spiritual a avut loc pe aceste meleaguri și a cuprins Moineștiul”, a explicat pr. Gheorghiță Turcu, misionar la așezământul spitalicesc din Moinești.

După cum aflăm din pisania Capelei „Sf. Pantelimon”, „piatra unghiulară a fost pusă de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, în ziua de 20 iulie 2007”. Biserica din incinta spitalului este construită din lemn pe fundație din beton și este placată cu piatră de Slănic, în stil maramureșean, acoperită cu șindrilă. „Inițiativa înălțării acestei capele, precum și sprijinul moral și financiar au aparținut domnului doctor Adrian Cotârleț, managerul Spitalului Municipal de Urgență, și domnului economist Vasile Ailincăi, primarul Moineștiului. Lucrările au fost coordonate de către preotul Gheorghiță Turcu, duhovnicul așezământului spitalicesc, ajutat de personalul spitalului și de alți credincioși. Târnosirea bisericii a fost oficiată în Duminica Floriilor, 20 aprilie 2008”, mai aflăm din pisania bisericii.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente