Moaștele Sfântului Elefterie, dăruite bisericii închinate acestui sfânt

Miercuri, 7 octombrie 2009, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe, a oficiat în sala „Sfinților Români” din Reședința patriarhală, slujba de sfințire a noii racle cu părticele din moaștele Sfântului Mucenic Elefterie.

La finalul slujbei la care au mai participat Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din București și exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și părintele Valer Ulican, consilier patriarhal și parohul Bisericii „Sfântul Elefterie” din București, Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că moaștele Sfântului Elefterie au fost dăruite de către Mănăstirea Țigănești, de lăngă municipiul București, Bisericii „Sfântul Elefterie” din București, racla fiind executată la Monetăria Statului din București, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Varsanufie. „Prin aceasta vedem cum între mănăstiri și parohii prin intermediul moaștelor sfinților se creează o comuniune de sfințenie, de rugăciune, de binecuvântare. Rugăm pe Sfântul Elefterie să ne ajute tuturor să păstrăm dreapta credință, să mărturisim Ortodoxia oriunde ne-am afla și să simțim ajutorul sfinților în viața noastră, în viața parohiilor, în viața mănăstirilor și în toată lucrarea Bisericii, spre slava Preasfintei Treimi și spre cinstirea sfinților lui Dumnezeu și spre a noastră bucurie și mântuire”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a încredințat racla cu sfintele moaște părintelui consilier patriarhal Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie” din București, urmând ca ea să fie pusă spre închinare credincioșilor la hramul Bisericii „Sfântul Elefterie”, în data de 15 decembrie 2009, când se face și pomenirea sfântului, moment sărbătoresc, prilej cu care va fi prezentă la eveniment și maica Eufimia Popa, stareța Mănăstirii Țigănești.

Cu prilejul sfințiri raclei, părintele paroh Valer Ulican și-a exprimat bucuria primirii moaștelor Sfântului Elefterie pentru parohia pe care o păstorește și a subliniat că prin acest dar se evidențiază comuniunea dintre parohie și mănăstire, prin ajutorul sfântului ocrotitor. „Primirea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Elefterie reprezintă un mare odor pe care ni l-a oferit Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Ele reprezintă un mare dar pentru Biserica «Sfântul Elefterie», dar și pentru toți credincioșii care vin și se închină cu evlavie acestui sfânt, mare mucenic, care a fost diacon la vârsta de 16 ani, la 18 ani preot, iar la 20 de ani Episcop al Iliricului. El a propovăduit în părțile Iliricului, chiar și în părțile Panoniei, a răspândit credința creștină în timpul împăratului Adrian. Ne bucurăm că în București avem această frumoasă biserică, care de acum înainte va găzdui o parte din moaștele sfântului nostru ocrotitor, care a trăit în jurul anului 100. Sfintele moaște vor fi depuse spre cinstire și închinare în biserica mare, „Sfântul Elefterie” – Nou”, a declarat pentru cotidianul Ziarul Lumina, părintele Valer Ulican.

Comentarii Facebook


Știri recente