Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi au fost scoase in procesiune, astazi.

Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi au fost scoase in procesiune, astazi, inainte de oficierea Sfintei Liturghii, din Catedrala Patriarhala din Bucuresti, fiind asezate intr-un loc special amenajat de pe Dealul Mitropoliei. Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou vor ramane in acest loc, pentru a fi venerate de catre credinciosii veniti atat din Bucuresti, cat si din toata tara, pana miercuri, 27 octombrie 2004, noaptea.

Zilnic, in perioada 24 – 27 octombrie a.c., Sfanta Liturghie va fi oficiata pe un podium amenajat langa Catedrala Patriarhala din Bucuresti, incepand cu orele 09.30. Slujbele de Priveghere oficiate cu aceasta ocazie vor avea loc in fiecare seara, in perioada 24 – 27 octombrie a.c., incepand cu orele 17.00.

Sarbatorirea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir (26 octombrie) si a Cuviosului Parintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitor al Cetatii Bucurestilor (27 octombrie), ale carui sfinte moaste se pastreaza in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, reprezinta, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credinciosii din Bucuresti si imprejurimi, ca si pentru sutele de mii de pelerini din intreaga tara.

Despre acest eveniment religios ne-a vorbit Prea Sfintitul Sebastian – Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘ La Catedrala Patriarhala din Bucuresti sunt zile de mare bucurie deoarece praznuim pe ocrotitorul orasului Bucuresti – Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Avand experienta anilor trecuti si vazand ca, credinciosii vin in numar tot mai mare si nu resusec sa se inchine in zilele de praznuire a Sfantului Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir si a Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, s-a procedat la scoaterea moastelor Parintelui nostru Dimitrie cel Nou din Basarabi inca de duminica dimineata, inainte de inceperea slujbei Sfintei Liturghii, in baldachinul special amenajat langa Catedrala Patriarhala. Pana miercuri noaptea, credinciosii se vor inchina si vor lua binecuvantare de la racla cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Ne-a impresionat si ne impresioneaza rabdarea cu care credinciosii inteleg sa stea ore in sir, infruntand de multe ori frigul, pentru a reusi sa se inchine la moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi. Credem ca numai harul si binecuvantarea pe care credinciosii le gasesc la Sfantul Dimitrie cel Nou reprezinta misterul penru care sute de mii de credinciosi isi lasa preocuparile cotidiene pentru a veni sa se inchine si sa ia binecuvantare de la Sfantul Dimitrie cel Nou.’

De asemenea Prea Sfintitul Sebastian a facut referire si la programul liturgic special care va fi oficiat in perioada 24 – 27 octombrie 2004: ‘In perioada 24 -27 octombrie 2004, pe un podium special amenajat langa Catedrala Patriarhala din Bucuresti se va oficia slujba Sfintei Liturghii, incepand cu orele 09.00, si slujba Privegherii, incepand cu orele 17.00, potrivit Tipicului bisericesc, pentru ca pelerinii sa se bucure de o atmosfera duhovniceasca. De asemenea, in cursul zilei se vor citi Catisme din Psaltire, din Vietile Sfintilor si se vor canta Acatistele Sfintilor pomeniti in aceste zile: Sfantul Mare Mucenic Dimitrie – Izvoratorul de Mir (26 octombrie) si Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi – ocrotitor al Cetatii Bucurestilor.’

Comentarii Facebook


Știri recente