Moaștele Sfântului Calinic la sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici

Câteva mii de credinciosi, veniti îndeosebi din județele Gorj și Hunedoara, dar si din alte colțuri ale țării, au fost prezenti ieri seară si astăzi la Mânăstirea Lainici din defileul Jiului, pentru a fi părtași la o dublă bucurie duhovnicească: praznicul Sfântului Irodion și prezența în această sfântă mănăstire a moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica.

La ceas de aleasă sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor format din 9 ierarhi, membri a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, în frunte cu IPS Andrei, Mitropolitul Clujului și IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

La finalul Sfintei Liturghii, cei doi părinți mitropoliti au rostit cuvinte de învățătură despre semnificația momentului, subliniind viața, faptele și modelul reprezentat pentru noi de cei doi sfinți ocrotitori.

Cu acest prilej, IPS Irineu a dăruit din partea Mitropoliei Olteniei o icoană Mânăstirii Lainici, reprezentand pe cei doi sfinti care s-au intâlnit astăzi la Mânăstirea Lainici: Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și Sfântul Cuvios Irodion, ucenicul și mai apoi duhovnicul acestuia. De asemenea, PS Episcop vicar Varsanufie Prahoveanul a dăruit Mânăstirii Lainici o icoană cu Sfântul Calinic, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Aflate în procesiune prin eparhiile sufragane Mitropoliei Olteniei, în perioada 29 aprilie – 5 mai, moaștele Sfântului Calinic au ajuns în această seară în Episcopia Severinului și Strehaiei, fiind așezate în Paraclisul Catedralei episcopale din Drobeta Turnu Severin spre cinstire și închinare, urmând ca vineri seara să facă ultimul popas duhovnicesc în Oltenia, la Mânăstirea Clocociov din Episcopia Slatinei și Romanaților.

Comentarii Facebook


Știri recente