Moaștele Sfântului Apostol Andrei în România

Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, în dimineața zilei de luni, 24 octombrie, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus de la Patras de către o delegație a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom, potrivit TRINITAS TV.

Sfintele Moaște ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioși până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00. Apoi, Cinstitul cap al Sfântului va fi dus și la credincioșii ortodocși din Sibiu și Alba Iulia.

Cel dintâi apostol chemat la propovăduire a fost martirizat în timpul domniei lui Nero, la 30 noiembrie, anul 60, fiind pironit pe o cruce în formă de X, din porunca guvernatorului roman al orașului Patras. Sfintele moaște au rămas în acest oraș până în anul 357, când fiul lui Constantin cel Mare, Constanțiu al II-lea, le-a dus și așezat în Biserica Sfinților Apostoli din Constantinopol. Aici s-au păstrat întregi până în jurul anului 850, când împăratul bizantin Vasile I Macedoneanul, la rugămințile locuitorilor din Patras a trimis, într-o raclă, Cinstitul cap al Sfântului Apostol.

Pentru a scăpa de pericolul otoman, acest odor de preț a ajuns în secolul al XV-lea la Roma și a fost depus în Domul San Pietro. În anul 1964, Papa Paul al VI-lea al Romei a oferit, ca semn al dragostei frățești pentru Biserica Ortodoxă, Capul Sfântului Andrei, care a fost astfel înapoiat Mitropoliei de Patras.

Comentarii Facebook


Știri recente