Moaștele Sf. Cuv. Teofil vor ajunge astăzi la Iași

Credincioșii din Iași, dar și din alte părți ale Moldovei vin în număr mare în aceste zile la Catedrala mitropolitană din Iași pentru a se închina moaștelor Sfintei Parascheva. În lăcașul de închinăciune se va oficia astăzi, 10 octombrie 2012, Sfânta Liturghie. Spre orele serii, la Iași vor ajunge moaștele Sfântului Cuvios Teofil.

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva adună în fiecare an mii de pelerini din țară și străinătate, care vin la Iași pentru a cere mijlocirea sfinților și pentru a se bucura dihovnicește de sfintele slujbe rânduite. La Catedrala mitropolitană din Iași se fac ultimele pregătiri pentru hramul Sfintei Vineri, cum mai este numită în popor Sfânta Parascheva. Toate sectoarele din cadrul Centrului eparhial Iași sunt implicate în organizarea marii sărbători. În același timp, rândul pelerinilor care se formează din Catedrala mitropolitană spre ieșirea din sfântul lăcaș este din ce în ce mai mare. Numeroși ieșeni, dar și studenți aflați la studii la facultățile din Iași se așază la rând pentru a săruta moaștele Sfintei Parascheva. Racla Sfintei este înconjurată de flori aduse în semn de cinstire și de mulțumire de oameni. Deși mai sunt câteva zile până la marea sărbătoare de pe 14 octombrie, Viorica Fodor din Piatra Neamț a ales ieri să vină la Sfânta Parascheva pentru a îngenunchea și pentru a mulțumi pentru toate binefacerile primite de-a lungul vieții.

Viorica Fodor a mărturisit pentru Ziarul Lumina că are o evlavie deosebită pentru Cuvioasa, al cărei chip este zugrăvit pe o icoană pe care o păstrează în camera personală.

‘Am venit în preajma zilei de pomenire a Sfintei Maicii noastre Parascheva la Mitropolie pentru a mă închina la sfintele ei moaște. Am o evlavie deosebită la Sfânta Parascheva pentru că i-am simțit ajutorul. Îmi aduc aminte cum am venit cu soțul meu la Cuvioasa și ne-am rugat să găsim o locuință pentru că urma să vină pe lume primul nostru copil. Mare mi-a fost uimirea când am primit cheile pentru apartamentul nostru în ziua de 14 octombrie, acum peste 40 de ani. Aceasta a fost una din puținele minuni pe care Sfânta Parascheva a făcut-o familiei noastre. Am ajuns la Iași cu cea mai bună prietenă a mea, care locuiește în Buzău, pentru a-i cere Sfintei să ducă la tronul Preasfintei Treimi rugăciunile noastre’, a mărturisit Viorica Fodor din Piatra Neamț, care a mai adăugat că astăzi va merge în pelerinaj la câteva din mănăstirile din Iași. Credincioșii care vor veni astăzi la Catedrala mitropolitană din Iași vor participa, de la ora 7:00, la slujba Miezonopticii, a Utreniei și a Sfintei Liturghii. De la ora 16:00 se vor sluji Ceasul al IX-lea și Vecernia. În această seară, vor ajunge la Iași moaștele Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, aduse de la Mănăstirea Kitaev – Ucraina.

Comentarii Facebook


Știri recente