Moaștele de la Schitul românesc Prodromu au fost aduse la Mediaș

Delegația grecească de la Schitul românesc Prodromu din Muntele Athos a adus astăzi, 6 septembrie, la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” raclele cu moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, ale Sfântului Apostol și Evanghelist Matei, ale Sfântului Arhidiacon Ștefan și ale Sfintei Mucenițe Varvara, informează „Ziarul Lumina”. Moaștele rămân la catedrala din Mediaș până joi, 8 septembrie, când vor fi duse la Schitul Bazna din județul Sibiu.

Cei trei monahi de la Schitul Prodromu, ieromonahii Serapion Moisa și Daniil Marc, precum și ierodiaconul Iustinian Stoica au adus alături de moaștele sfinților amintiți și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița”, precum și icoana Sfântului Ioan Botezătorul. Ei au fost întâmpinați de un sobor de preoți condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, de reprezentanți ai autorităților locale și centrale, de ofițeri și militari, politicieni și sute de credincioși din întregul Ardeal. Delegația grecească a fost însoțită de omul de afaceri Mircea Vescan, președintele Asociației Ortodoxe „Muntele Athos” și inițiatorul aducerii moaștelor în România. Alături de Mircea Vescan s-au aflat și alți colaboratori și membri ai asociației ortodoxe. Catedrala din inima Mediașului a fost înconjurată de întregul sobor, după care moaștele au fost așezate în lăcașul de cult. Aici, soborul de preoți condus de ierarhul amintit a oficiat un Te Deum, răspunsurile liturgice fiind date de corul catedralei.

Preoți din Protopopiatul Mediaș au venit la catedrală pentru a se închina și a fi alături de slujitorii de aici la evenimentul de anvergură. Slujbele religioase nu contenesc în aceste zile, iar credincioșii din Ardeal poposesc la Mediaș pentru a săruta odoarele de mare preț. Mijlocirea sfinților După Te Deum, Preasfințitul Andrei Făgărășanul a vorbit credincioșilor despre cinstirea sfinților și a moaștelor, despre ajutorul pe care îl primim de la sfinții cărora le adresăm rugăciuni și a mulțumit apoi delegației grecești, preoților și credincioșilor și nu în ultimul rând lui Mircea Vescan și celorlalți membri ai Asociației „Muntele Athos”.

„Dumnezeu ne-a binecuvântat cu mare dar și Îi mulțumim pentru venirea în mijlocul nostru a sfinților Săi. Ce bucurie mai mare poate fi pentru un om decât de a se întâlni cu Sfinții lui Dumnezeu? Iată, pentru prima oară, moaștele de la Schitul Prodromu au fost aduse între noi, păcătoșii, pentru a le cinsti”, a spus Preasfințitul Episcop Andrei Făgărășanul.

Ierodiaconul Iustinian Stoica de la Prodromu a vorbit apoi despre întreaga procedură prin care moaștele au fost aduse în țară, cu aprobări de la Patriarhia Ecumenică, Muntele Athos și binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și implicarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului. Apoi, părintele ierodiacon i-a îndemnat pe credincioși să se apropie cu credință de moaște și să se roage sfinților cu smerenie.

„Dacă vreți cu adevărat să luați har sfințitor de la acești sfinți, veniți către ei cu credință deplină, cu evlavie, cu curăția minții, a inimii și a sufletului pentru că ei au mare îndrăzneală către Dumnezeu și pot mijloci pentru noi toți înaintea tronului ceresc. Nu veniți, însă, să-i rugați pe sfinți lucruri pentru care ei nu s-au rugat niciodată. Sfinții împărtășesc cu totul gândul lui Dumnezeu”, a subliniat părintele ierodiacon Iustinian Stoica.

Mulțumirile protopopului de Mediaș, părintele Ovidiu Găban, au încheiat cuvântările oficiale și credincioșii au avut posibilitatea să le cinstească. Moaștele vor fi duse mâine, 8 septembrie, la Schitul Bazna, unde IPS Mitropolit Laurențiu va oficia Sfânta Liturghie la hramul așezământului monahal, după care moaștele vor fi duse la Sibiu, la Cluj-Napoca și Brașov.

Comentarii Facebook


Știri recente