Moastele Cuv. Dimitrie cel Nou vor fi scoase, in procesiune, din Catedrala patriarhala

Moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou vor fi scoase, in procesiune, din Catedrala patriarhala din Bucuresti si asezate intr-un loc special, pe Dealul Mitropoliei, in dimineata zilei de miercuri, 25 octombrie. Procesiunea este prilejuita de sarbatorirea, in data de 27 octombrie, a Sf. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, care prilejuieste in fiecare an un amplu pelerinaj. In zilele de joi si vineri, 26 si 27 octombrie, Sfanta Liturghie va fi oficiata de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de arhierei, preoti si diaconi, pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, incepand cu orele 09.30. Slujbele de Priveghere cu aceasta ocazie vor incepe in fiecare seara, din data de 25 octombrie si pana in data de 27 octombrie inclusiv, la orele 17.00. Mai multe detalii in acest sens am aflat de la parintele Bogdan Ciubotaru, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Ca in fiecare an, sarbatoarea Sfantului Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi, ocrotitorul Bucurestilor, aduna in cetatea de scaun a Romaniei multime mare de pelerini din toate colturile tarii. Anul acesta, Bucurestiul este pregatit sa primeasca peste 1 milion de pelerini care vor sa aduca prinosul lor de recunostinta Sfantului Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi. Sarbatorile vor incepe de miercuri dimineata, cand vor fi scoase moastele sfantului si asezate in locul special de pe Dealul Mitropoliei, urmand ca sa se slujeasca Sf. Liturghie miercuri de dimineata pe un podium special amenajat langa Catedrala patriarhala, ca si in anii trecuti, iar in fiecare dupa amiaza vor avea loc slujbele in afara Catedralei patriarhale. Joi va fi sarbatoarea Sfantului Dimitrie, Izvoratorul de mir, vineri va fi sarbatoarea Sfantului Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi, iar in aceste doua zile de sarbatoare multimea de pelerini va putea sa se inchine la racla moastelor Sfantului Cuvios Parinte Dimitrie cel Nou de la Basarabi in afara Catedralei, pe podiumul special amenjat’.

Sambata dupa amiaza, la orele 16.30, racla cu moastele Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, va fi dusa in procesiune la manastirea cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’, lacas care va fi sfintit a doua zi. Sfintele moaste vor ramane la aceasta manastire pana in seara zilei de duminica, 29 octombrie. Mai multe amanunte despre aceasta procesiune, dar si despre ridicarea bisericii Manastirii ‘Duminica Sfintilor Romani’ ne-a oferit purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele Constantin Stoica: ‘Sambata, 28 octombrie, dupa amiaza, in jurul orelor 16.30, racla cu cinstitele moaste ale Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, va fi adusa in procesiune la Manastirea ‘Duminica Sfintilor Romani’, unde va ramane pana in seara zilei de duminica, 29 octombrie. In anul 2003, la initiativa si prin purtarea de grija a PF Parinte Patriarh Teoctist a inceput constructia bisericii in stil brancovenesc a manastirii cu hramul ‘Duminica Sfintilor Romani’ din incinta Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, biserica finalizata in toamna acestui an, impreuna cu primul corp de chilii pentru monahi. Manastirea a fost construita cu sprijinul Arhiepiscopiei Bucurestilor, Patriarhiei Romane, a unor parohii din Bucuresti si a unor binefacatori care au contribuit cu bani, materiale de constructie si alte bunuri necesare construirii si inzestrarii ei, carora PF Parinte Patriarh Teoctist le multumeste si pe aceasta cale. De altfel, numele lor vor fi inscrise pe hrisovul care va fi pus la temelia sfantului altar, alaturi de sfintele moaste’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…