Moaștele a șase sfinți, purtate în pelerinaj pe străzile Capitalei

Astăzi încep manifestările dedicate sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, informează cotidianul „Ziarul Lumina”. Moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, vor sosi în această dimineață pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”. La ora 10:00, se vor întâlni la baza Dealului Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Grigorie Teologul și ale Sfântului Grigorie de Nyssa. Moaștele celor șase sfinți vor fi așezate apoi spre închinare într-un baldachin special amenajat pe Dealul Patriarhiei, unde vor rămâne până în seara zilei de 29 octombrie 2009.

Moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, vor sosi în această dimineață pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” Alături de moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la Catedrala patriarhală, precum și ale Sfântului Grigorie Teologul și Sfântului Grigorie de Nyssa, moaștele marelui Sfânt Capadocian vor fi purtate în procesiunea „Calea Sfinților” Moaștele celor șase sfinți vor fi așezate apoi spre închinare pe Dealul Patriarhiei, unde vor rămâne până în seara zilei de 29 octombrie 2009

Sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor (sărbătorit anual la 27 octombrie), ale cărui cinstite moaște se păstrează în Catedrala patriarhală, reprezintă, de secole, un ales popas duhovnicesc pentru credincioșii din București și împrejurimi, ca și pentru sute de mii de pelerini din întreaga țară. Cu acest prilej, în perioada 24-29 octombrie 2009, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează o serie de manifestări.

Astăzi, la ora 9:00, moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei (†379), vor sosi pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fiind aduse din Grecia de către Înalt Preasfințitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona.

La ora 9:45, va începe procesiunea „Calea Sfinților” până la Sfânta Cruce de la baza Colinei Patriarhiei cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou și ale Sfinților Împărați Constantin și Elena aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaștele Sfântului Grigorie Teologul (†389) – oferite recent în dar Patriarhiei Române de către Eminența Sa Cardinalul Christoph Schönborn, Arhiepiscopul Vienei -, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon – Nou” și cu moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa (fratele Sfântului Vasile cel Mare, episcop al cetății Nyssa din provincia bizantină Capadocia, astăzi orașul Nevșehir din Turcia), aduse de la Biserica Domnița Bălașa.

La ora 10:00, participanții la procesiune vor întâmpina racla cu moaștele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, în dreptul Sfintei Cruci de la baza Dealului Patriarhiei.

Sfintele moaște vor fi aduse, apoi, în procesiune, la Catedrala patriarhală, unde vor fi întâmpinate de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și așezate în baldachinul special amenajat pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate până în seara zilei de 29 octombrie 2009.

Prezența moaștelor Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Sfântului Grigorie Teologul și ale Sfântului Grigorie de Nyssa la sărbătoarea de anul acesta a Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, se înscrie în seria manifestărilor prilejuite de Anul comemorativ-omagial al Sfântului Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și al celorlalți Sfinți Capadocieni în Patriarhia Română.

Slujbe de sfințire

În continuare, de la ora 11:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de alți ierarhi și membri ai Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și ai Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, va oficia slujba de sfințire a noilor birouri recent renovate ale Sectorului Relații interbisericești și interreligioase și Comunități externe bisericești ale Patriarhiei Române din Palatul Patriarhiei.

După-amiază, vor fi sfințite magazinul de obiecte și veșminte bisericești „Potirul de Aur” din strada I. C. Brătianu, nr. 12, sector 3 (ora 17:00), magazinul de obiecte și cărți bisericești „Odoare Sfinte” din strada 11 Iunie, nr. 17, sector 4 și depozitul de colportaj „Lumini de sărbători” din strada Intrarea Miron Cristea, nr. 6, sector 4 (ora 18:00) ale Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și Centrul social-cultural Sfântul Apostol Andrei al Patriarhiei Române din bulevardul Regina Maria, nr. 1, sector 4 (ora 18:30).

Mâine, de la ora 9:30, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de ierarhi ai Sfântului Sinod, preoți și diaconi, pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală, orientat spre baldachinul cu moaștele sfinților.

Cazare și hrană pentru pelerinii Sfântului Dimitrie cel Nou

Anul acesta, pelerinii care vor veni să se închine la sfintele moaște scoase cu prilejul Praznicului Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, vor putea fi găzduiți la Liceul „Ion Creangă” și la Colegiul Național „Mihai Eminescu”, unde sunt pregătite 500 de locuri pentru cazare.

În același scop, toate bisericile din centrul Capitalei vor fi deschise zi și noapte, unde vor avea loc slujbe și cântări de laudă închinate Sfântului Mc. Dimitrie și Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. În întâmpinarea pelerinilor, slujitorii acestor biserici, ajutați de comitetele parohiale, vor pregăti pachete alimentare.

Oferirea pachetelor cu alimente și ceai cald va fi extinsă de Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Acțiunea va avea loc în colaborare cu protopopiatele Arhiepiscopiei Bucureștilor. Vor fi oferite 19.440 de sticle cu apă plată, 10.000 de sarmale cu pâine, aproximativ 30.000 de pahare cu ceai cald și pachete cu alimente reci și dulciuri, după cum a declarat, pentru Radio TRINITAS, părintele consilier Cornel Ilie, de la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Trafic restricționat pe mai multe străzi din Capitală

Pe durata manifestărilor religioase, organizate cu prilejul Sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, mai multe străzi din București vor fi blocate. Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Capitalei, Christian Ciocan, citat de Mediafax, astăzi, în intervalul orar 10:00-12:00, va fi interzis traficul pe străzile Bibescu Vodă, Șerban Vodă și cele din zona Dealului Mitropoliei, care vor fi închise timp de cinci zile. De asemenea, va mai fi blocată strada Sfinții Apostoli, unde se află Biserica Domnița Bălașa, de unde vor fi aduse moaștele Sfântului Grigorie de Nyssa.

Christian Ciocan a ținut să mai precizeze că, pe durata întregului eveniment, 150 de polițiști vor asigura ordinea, siguranța și protecția în sectoarele 3, 4 și 5. De asemenea, vor fi prezenți polițiști de la Rutieră, dar și echipaje de la Ordine Publică. Prevenirea unor infracțiuni, precum furturile din buzunare sau de genți, vor fi asigurate de polițiștii de flagrant delict.

Crucea Roșie acordă servicii de prim ajutor pelerinilor

În perioada 23-28 octombrie 2009, Crucea Roșie Română – Filiala Sector 4, București, acordă servicii de prim ajutor pelerinilor din toată țara veniți la Patriarhia Română, cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Pe Dealul Patriarhiei, pentru toți cei care se vor confrunta cu probleme de sănătate, vor fi amplasate trei corturi de Cruce Roșie, deservite de 75 de voluntari ai Crucii Roșii Române. Asistența pre-medicală va fi asigurată 24 de ore din 24 pe toată durata pelerinajului. Voluntarii Crucii Roșii vor patrula în toată zona pentru a depista eventualele cazuri ce necesită primul ajutor. De asemenea, vor fi distribuite peste 5.000 de ceaiuri calde pe timpul nopții, iar ziua – aproximativ 15.000 de pahare cu apă.Crucea Roșie Română – Filiala Sector 4 sfătuiește zecile de mii de credincioși care vor urca Dealul Patriarhiei să se poarte civilizat, să evite situații ce pot deveni periculoase pentru sănătatea lor, să se alimenteze și să se hidrateze suficient, iar dacă urmează un tratament să aibă la îndemână medicamentele prescrise. De asemenea, pelerinii sunt rugați să se îmbrace corespunzător.

Programul de astăzi și de mâine al slujbelor de la Patriarhie

Sâmbătă, 24 octombrie 2009

11:00-18:00: Acatiste și citiri biblice

18:00-21:30: Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare; Vecernia mare, Litia și Utrenia; Slujește PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi; răspunsurile vor fi date de cântăreții Catedralei patriarhale;

21:30- 24:00: Acatistul Sfântului Vasile cel Mare și citiri biblice.

Duminică, 25 octombrie 2009

7:00- 9:00: Miezonoptica, Ceasurile;

9:30-12:00: Sfânta Liturghie; slujește sobor de arhierei, preoți și diaconi; răspunsurile vor fi date de Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale;

11:00-18:00: Acatiste și citiri biblice;

18:00-21:30: Slujba de Priveghere în cinstea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie; Vecernia mare, Litia și Utrenia; slujește PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi; răspunsurile vor fi date de Corala Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București;

21:30- 24:00: Acatistul Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir, și citiri biblice.

Comentarii Facebook


Știri recente