Mitropolitul Visarion Puiu va fi omagiat la Pascani

Mitropolitul Visarion Puiu, de la a carui nastere se vor implini maine 128 de ani, va fi omagiat la Pascani, printr-o serie de manifestari religioase si culturale. Activitatile dedicate fostului mitropolit al Bucovinei sunt organizate de catre Protopopiatul Pascani. Parintele Pavel Postolachi, protopop de Pascani, ne-a oferit mai multe detalii despre programul manifestarilor: ‘Anul acesta am luat initiativa ca in ziua de 27 februarie sa ne intalnim mai intai la Biserica ‘Sf. Voievozi’, unde a fost botezat mitropolitul Visarion Puiu, unde vom face slujba de pomenire, apoi in Sala ‘Mitropolit Visarion Puiu’ sa aiba loc un simpozion cu patru comunicari. Speram ca tot ceea ce vom desfasura aici, la Protopopiatul Pascani, sa insemneze un semn de recunostita adus mitropolitului Visarion Puiu. De asemenea, s-a intocmit un material care a fost distribuit la toti profesorii de religie din Pascani si din toate parohiile pentru ca sa se prezinte intr-o ora de religie personalitatea mitropolitului Visarion Puiu. Slujba de pomenire se va oficia incepand cu ora 11.00, iar simpozionul la ora 11.30. Au fost invitati preotii din Protopopiatul Pascani ca sa participe la acest moment de comemorare a mitropolitului Visarion Puiu’.

Parintele protopop Pavel Postolachi ne-a amintit si despre initiativa organizarii acestor manifestari comemorative dedicate mitropolitului Visarion Puiu: ‘Acum 11 ani de zile, aici, la Pascani, in Betleemul mitropolitului Visarion Puiu, s-a luat initiativa comemorarii acestui mare ierarh al Bisericii noastre Ortodoxe. Cativa oameni de suflet, pr. Mihai Mocanu, care poseda cele mai multe documente, precum si alti oameni care s-au implicat in descoperirea personalitatii si activitatii mitropolitului Visarion Puiu au facut posibil ca in fiecare an sa ne intalnim in jurul datei de 27 februarie, ziua nasterii mitropolitului Visarion Puiu, anul 1879, la Pascani, si sa comemoram si sa evocam personalitatea si activitatea mitropolitului Visarion Puiu. Dupa 11 ani de zile de cand se intampla acest lucru s-au descoperit documente, s-a evocat activitatea mitropolitului Visarion Puiu si am ajuns cu totii la concluzia ca el ramane una din marile personalitati ale Bisericii Ortodoxe Romane, care si-a inscris numele in panteonul vesniciei, prin jertfelnicia dragostei fata de Biserica neamului si prin tot ceea ce a insemnat activitatea pastorala, misionara, sociala si culturala’.

Mitropolitul Visarion Puiu s-a nascut la data de 27 februarie 1879, in Pascani. A studiat la Seminarul Teologic din Iasi, la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti si apoi la Kiev. In anul 1935 a fost ales mitropolit al Bucovinei, iar dupa 5 ani s-a retras la Manastirea Neamt.

Comentarii Facebook


Știri recente