Mitropolitul Visarion Puiu, omagiat astăzi la Roman

La Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost comemorat astăzi, 10 august 2011, mitropolitul Visarion Puiu, la împlinirea a 47 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. După slujba Parastasului va fi evocată personalitatea mitropolitului prin activități religios-culturale ce se vor desfășura cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În fiecare an, membrii Asociației ‘Visarion Puiu’ îl comemorează pe distinsul ierarh care și-a consemnat numele în panteonul marilor personalități pe care le-a avut Biserica din Moldova. Comemorarea mitropolitului Visarion Puiu din acest an a avut loc în primul rând în cadrul Sfintei Liturghii de la Catedrala arhiepiscopală din Roman. A fost săvârșită apoi slujba Parastasului pentru mitropolitul Visarion și pentru familia sa.

Printre altele, ‘un profesor de istorie de la Cracovia, a venit cu noi mărturii despre Visarion Pui, în urma vizitei făcute cu Patriarhul Miron la Varșovia în 1938’, a declarat pentru Radio TRINITAS, pr. protopop Florin Țuscanu.

‘Un păstor, un misionar, un luptător al neamului’

‘În testamentul său și-a manifestat dorința de a fi înmormântat la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț. Mitropolitul Visarion Puiu a îndrăgit acest loc și a ridicat și o casă acolo, care să fie azil bătrâneților sale. Suntem încrezători că Dumnezeu va rândui într-o zi ca dorința de a reveni pe pământul natal să se împlinească. Este de datoria noastră să cinstim lumina credinței ortodoxe și a faptelor vrednice pe care le-a lăsat posterității, mai presus de tumultul vremii, marele mitropolit Visarion Puiu. Ierarhul pe care îl pomenim an de an pe 10 august s-a împărțit în multe laturi ale slujirii, fiind un păstor, un misionar, un luptător al neamului său. Ne rugăm împreună ca Bunul Dumnezeu să așeze sufletul mitropolitului Visarion în ceata celor drepți și să ne învrednicească să împlinim acest gând frumos de a aduce rămășițele sale pământești în liniștea Vovideniei, unde și-a ales el însuși locul de veci. Să ne ajute Dumnezeu să împlinim și dorința aceasta a noastră, a membrilor asociației, de a șterge nedreapta condamnare la moarte a sa, din februarie 1946, care apasă asupra numelui său. Noi am spune că este un martir al Bisericii și nu un criminal de război. Considerăm că istoria ar trebui să-l așeze în galeria patrioților, a misionarilor, a acelor care și-au împlinit menirea lor cu demnitate și responsabilitate’, a mărturisit pr. protopop Florin Țuscanu, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova.

Repere biografice

Născut la Pașcani, pe 27 februarie 1879, Visarion Puiu, pe numele de botez Victor, a fost primul din cei trei copii ai lui Ioan și Elena Puiu. Tatăl său era fiul preotului Ioan Puiu din Girov-Neamț, iar mama sa era din Roman, fiica negustorului Neculai Miron. Primele trei clase primare le-a făcut la Pașcani (1886-1889), la școala mixtă a căilor ferate. Clasa a IV-a și Seminarul Teologic inferior le-a urmat la Roman. În toamna anului 1891, cu sprijinul arhiereului Ioanichie Flor Băcăuanul, se va înscrie în clasa I la Seminarul Teologic Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Roman. După trei ani petrecuți la Roman, se va înscrie la cursul superior al Seminarului ‘Veniamin Costachi’ din Iași. După absolvirea seminarului, în 1899, se va înscrie la Facultatea de Teologie din București. În anul 1905, va reveni la Roman, unde, pe 22 decembrie, se va călugări. A fost tuns în monahism la Catedrala episcopală de către episcopul Gherasim Safirin, care peste câteva zile l-a hirotonit diacon pe seama catedralei. În ianuarie 1907, a plecat să-și desăvârșească studiile teologice la cea mai înaltă școală a vremii, Academia duhovnicească de la Kiev, ca bursier. La întoarcerea în țară, în iulie 1908, a fost trimis la Galați, unde a fost hirotonit ieromonah, la propunerea episcopului Pimen Georgescu. La 6 decembrie 1908 a fost hirotesit protosinghel, iar la 1 ianuarie, anul următor, arhimandrit. La 17 martie 1921, arhim. Visarion a fost ales episcop al Argeșului. În anul 1923, s-au înființat două episcopii noi în Basarabia, a Hotinului și a Cetății Albe, prilej cu care Visarion Puiu va fi transferat episcop la Hotin, având reședința la Bălți, fiind instalat la 13 mai 1923. În anul 1935, episcopul Visarion va fi ales mitropolit al Bucovinei, având reședința la Cernăuți. De pe 16 noiembrie 1942 până pe 14 decembrie 1943, mitropolitul Visarion Puiu va conduce Misiunea Ortodoxă Română în Transnistria. Pe 23 august 1944 mitropolitul se afla la Viena. Vlădica se hotărăște să nu se mai întoarcă în țară. Între 1945-1958 este cârmuitor al eparhiei românilor din străinătate, numită și Eparhia Ortodoxă Română din Europa Occidentală. În luna mai 1945, la așa-zisul Tribunal al Poporului din București, se afla un tabel cu 302 persoane cercetate ca fiind ‘criminali de război’. A fost caterisit în 1950, sub presiunea regimului comunist, fiind reabilitat post-mortem de Sfântul Sinod al Bisericii noastre în anul 1990. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut în nordul Franței, în satul Viels Maisons. În ziua de 10 august 1964 s-a stins din viață, în vârstă de 86 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente