Mitropolitul Visarion Puiu comemorat la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț

Vrednicul de pomenire mitropolit Visarion Puiu a fost omagiat astăzi, 10 august 2011, printr-o slujbă de Parastas la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț.

Slujba de pomenire a fost săvârșită de arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț și arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia, alături de alți părinți ai mănăstirii. Pentru mitropolitul Visarion Puiu s-a rugat și un grup de credincioși din Pașcani, locul în care s-a năcut ierarhul plecat la Domnul acum 47 de ani, precum și un grup de pelerini din orașul Bălți (Republica Moldova).

„Ziua de 10 august a intrat în conștiința iubitorilor de istorie, drept data comemorării mitropolitului Visarion Puiu. Ultimul mare mitropolit al țării fagilor și-a început călătoria către Cer în ziua de 10 august 1964, departe de țară, în localitatea Viels-Maisons, regiunea Picardy, departamentul Aisne, Franța, la vârsta de 85 de ani. Au rămas posterității simptomaticele sale realizări care arată peste timp iubirea acestui mare ierarh față de Biserică și față de neamul în care a răsărit. De aceea, și în acest an, la Schitul Vovidenia al Mănăstirii Neamț s-a făcut îndătinata slujbă de pomenire. Schitul Vovidenia a fost pentru mult încercatul vlădică loc de retragere și reculegere din tumultul vieții sale atât de zbuciumate. Și tot aici, în poiana liniștii, mitropolitul Visarion Puiu a dorit să-l aștepte pe Veșnicul Arhiereu, Hristos Dumnezeu, la a doua Sa venire, și atunci, înaintea Dreptului Judecător să rostească câteva versete din Psalmul 118, care oglindesc rezumativ viața și lucrarea sa în sânul Bisericii: Calea adevărului am ales și judecățile Tale nu le-am uitat. Am vorbit despre mărturiile Tale înaintea împăraților și nu m-am rușinat. Cei mândri m-au batjocorit peste măsură, dar de la legea Ta nu m-am abătut. Până atunci, la Vovidenia va arde mereu o candelă spre aducere aminte și vrednica lui pomenire, iar la casa memorială din vecinătatea schitului, care-i poartă numele, va fi evocată necontenit personalitatea acestui călugăr ostaș, așa după cum l-a numit Nicolae Iorga”, a relatat arhim. Mihail Daniliuc.

Comentarii Facebook


Știri recente