Mitropolitul Varlaam al Moldovei va fi trecut in randul sfintilor

Membrii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane au aprobat aseara adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei cu propunerea IPS Mitropolit Daniel privind canonizarea mitropolitului Varlaam al Moldovei, cu data de praznuire 30 august. Principalele repere din viata mitropolitului Varlaam ne-au fost prezentate de catre pr. acad. prof. dr. Mircea Pacurariu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu: ‘Multa vreme s-a crezut ca mitropolitul Varlaam era originar din partile de sud ale Moldovei, din fostul tinut Putna, actualul judet Vrancea, dar in anul 2006 a aparut o carte a raposatului arhim. Dionisie Udisteanu, fost staret al Manastirii Secu, care a dovedit ca mitropolitul Varlaam era originar din satul Terazesti-Borcesti, un sat disparut situat langa Tg. Neamt. Din botez s-a numit Vasile si s-a nascut in jurul anului 1590. Atras de viata spirituala si culturala din manastirile noastre si-a indreptat pasii spre schitul lui Zosim, unde a invatat carte greceasca si slavoneasca, sub indrumarea calugarului Dositei. Pentru o perioada scurta de timp a fost egumen al Manastirii Secu, iar un timp scurt a fost egumen si la Manastirea Dragomirna. A fost trimis la Kiev si la Moscova ca de acolo sa cumpere icoane pentru Dragomirna. Ajuns acasa, a gasit o situatie noua, in sensul ca Anastasie Crimca murise. In aceasta situatie, Varlaam s-a retras la manastirea sa de metanie, unde si-a continuat truda carturareasca, dar nu peste mult timp a murit mitropolitul Atanasie al Moldovei, iar smeritul arhim. Varlaam de la Secu a fost ales in fruntea Bisericii moldovene, ca mitropolit. A fost hirotonit intru arhiereu in ziua de 23 septembrie 1632, insa s-a retras din scaun in aprilie 1653, cand Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc. Intre lunile august – decembrie 1657 s-a dus ‘in casa cea de lut a mosilor sai’. A fost ingropat in mormantul pregatit de el langa peretele exterior, spre absida dreapta a bisericii, care se vede pana astazi’.

Parintele profesor Mircea Pacurariu ne-a evidentiat si personalitatea mitropolitului Varlaam al Moldovei: ‘Mitropolitul Varlaam a fost unul dintre cei mai straluciti ierarhi care au pastorit in scaunul mitropolitan de la Iasi. El si-a inscris numele in istoria culturii romanesti, mai ales prin Cazania care ii poarta numele, dar si prin celelalte lucrari, care se evidentiaza prin limba literara pe care a creat-o, prin apararea ortodoxiei ardelene, prin pregatirea Sinodului de la Iasi, prin legaturile pe care le-a intretinut cu ierarhii romani, greci, slavi si arabi, prin grija statornica pe care a manifestat-o fata de preotii, calugarii si credinciosii pe care i-a pastorit’.

De asemenea, parintele profesor Mircea Pacurariu s-a referit si la principala carte scrisa de catre mitropolitul Varlaam, cunoscuta sub numele de ‘Cazania lui Varlaam’: ‘Cea mai importanta lucrare a mitropolitului Varlaam, dar si una dintre cele mai seama din istoria vechii culturi romanesti este cea intitulata ‘Carte romaneasca de invatatura la dumenecele de preste an si la praznice imparatesti si la sfenti mari’, cunoscuta si sub numle de ‘Cazania lui Varlaam’, terminata de tiparit in anul 1643. Avea 506 file, deci 1012 pagini, format mare, ilustrata cu numeroase gravuri in lemn care redau scene biblice, chipuri de sfinti, frontispicii si initiale inflorate. Ea avea doua parti mari: prima cuprindea 54 de cazanii la duminicile anului, iar partea a doua cuprindea 21 de cazanii la sarbatorile imparatesti si ale sfintilor. Cercetatorii au dovedit ca aceasta cazanie era tradusa si prelucrata dupa izvoare grecesti si slavone’.

Comentarii Facebook


Știri recente