Mitropolitul Șaguna, luminătorul Ardealului

Andrei Șaguna s-a născut în 1808, la Mișkolț, în Ungaria, într-o familie de aromâni.

A studiat filozofia, dreptul și teologia, fiind hirotonit episcop în anul 1848, la Carloviț. După hirotonie, noul arhiereu spunea: „Pe românii transilvăneni, din adâncul lor somn vreau să-i trezesc și cu voia către tot ce e adevărat, plăcut și drept să-i îndrumez!”

În calitate de mitropolit prezidează Marea Adunare Națională de la Blaj și organizează învățământul în Transilvania.

În august 1850 deschide la Sibiu Tipografia eparhială, întemeiată din bani personali.

În ianuarie 1853 se întemeiază „Telegraful Român”, singurul ziar din România cu apariție neîntreruptă până astăzi.

Începând cu anul 1855, Șaguna reorganizează învățământul teologic din Sibiu sub forma unui Institut de Teologie și Pedagogie. A organizat peste 800 de școli primare confesionale. Tot sub îndrumarea lui au fost întemeiate gimnaziile ortodoxe din Brașov și Brad. Gimnaziul de la Brașov, inaugurat în 1850, este una dintre cele mai vechi școli superioare românești.

Mitropolitul Șaguna sprijină înființarea Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, cunoscută sub numele ASTRA, cu rol însemnat în emanciparea culturală și politică a românilor din Transilvania.

Printre membrii de seamă ai ASTREI s-au numărat Andrei Șaguna (care a fost și primul președinte), George Bariț, Timotei Cipariu, Ioan Pușcariu, viitorul patriarh Miron Cristea, Vasile Goldiș, Onisifor Ghibu și Octavian Goga.

Mitropolitul Andrei Șaguna a trecut la Domnul pe 28 iunie 1873, fiind înmormântat în cripta Mausoleului de la Rășinari, de lângă Sibiu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…