Mitropolitul Primat al Cehiei și Slovaciei la Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al tronului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a primit astăzi, 12 octombrie, în Catedrala Patriarhală pe Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei.

Preafericitul Părinte Hristofor a fost întâmpinat pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 12:00, de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

În Catedrala Patriarhală din București, începând cu ora 13:00, s-a oficiat o slujbă de Polihroniu în prezența celor doi Întâistătători de Biserici, urmată de cuvântul de bun venit al Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cuvântul Preafericitului primat Hristofor.

În începutul cuvântului Său, Patriarhul României a urat bun venit Preafericitului Hristofor, subliniind totodată bunele legături dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă a Cehiei și a Slovaciei: „Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Mitropolit Hristofor, vă spunem Bine ați venit! în vizită oficială la Patriarhia Română. Ați fost de mai multe ori în România, ați vizitat țara de când erați episcop și ați fost de mai multe ori în mai multe părți ale României, chiar de când sunteți mitropolit al Cehiei și Slovaciei, dar mai mult în vizite misionare, nu într-una oficială. Mai ales ați fost de mai multe ori la Arad în partea de vest a României care e și mai aproape de Cehia. Acum fiindcă ați dorit să mergeți și la hramul Cuvioasei Parascheva de la Iași unde mergem și noi ne-am gândit să combinăm vizita oficială cu un pelerinaj în Moldova, pelerinaj la Iași, dar și la Mănăstirile Agapia și Văratec, pentru că Mănăstirea Văratec este foarte cunoscută Preafericirii Voastre din timpul când erați Episcop de Olomouc, când ați înființat prima mănăstire ortodoxă moldo-moravă, acolo unde am trimis 8 maici și am înființat o mănăstire și un centru de conferințe și suntem foarte bucuroși că am putut ajuta și noi Biserica soră, a Cehiei și Slovaciei, care, deși nu este o biserică mare din punct de vedere al numărului credincioșilor, este o Biserică mărturisitoare și misionară, o Biserică dinamică și este condusă acum de un Întâistătător foarte bine cunoscut în toată lumea ortodoxă”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru grija pe care o are Preafericitul Hristofor pentru românii din Cehia.

„Suntem foarte bucuroși că arătați o grijă deosebită față de românii ortodocși care se află în țara dumneavoastră și ați binecuvântat și înființarea unei parohii ortodoxe românești sub jurisdicția Preafericirii Voastre, dar în legătură spirituală cu Biserica Ortodoxă Română. Și ne bucurăm că numărul ortodocșilor din Cehia și Slovacia a crescut prin acei imigranți sau ortodocși veniți din alte țări ca să muncească în Cehia și să și studieze. Biserica Cehiei și Slovaciei a fost mică până acum, dar s-a dublat, dacă nu mai mult, prin această prezență a ortodocșilor din Rusia, Ucraina, România, Moldova, încât toate celelalte Biserici ortodoxe surori se bucură de faptul că îi primiți pe toți ceilalți ortodocși cu multă dragoste părintească”.

Relațiile dintre Biserica păstorită de Preafericitul Părinte Hristofor și Patriarhia Română sunt foarte strânse, chiar anul trecut Întâistătătorii celor două Biserici întâlnindu-se la Most, în Cehia, unde au târnosit biserica ortodoxă românească ridicată în memoria eroilor români care s-au jertfit pentru eliberarea Cehiei și Slovaciei. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a rememorat momentul sfințirii bisericii din Most – Cehia și a precizat că această vizită este una de cooperare atât pe plan misionar cât și pastoral: „Acum în luna aceasta se împlinește de când am fost oaspete în Mitropolia Preafericirii Voastre și anume, am participat la sfințirea Bisericii de la Most din Cehia dedicată sau închinată memoriei ostașilor români care au luptat pentru eliberarea Cehoslovaciei de sub stăpânirea nazistă. Și acum am constatat că lângă bisericuța aceea frumoasă de lemn pe care am sfințit-o împreună pe 8 octombrie anul trecut este necesară și o mănăstire, o comunitate de maici care să se roage și în același timp să aibă grijă de Biserică. Și suntem pe drumul cel bun pentru că ați dat binecuvântare să se construiască o casă pentru maicile românce care vor veni acolo și pe aceste maici le cunoașteți foarte bine din Arhiepiscopia Aradului de la Mănăstirea Gai de lângă Arad. Deci, considerăm vizita Preafericirii Voastre nu doar o vizită formală, ci o vizită de cooperare misionară. Deci, această cooperare între Bisericile ortodoxe surori pe plan pastoral și pe plan misionar considerăm că este o necesitate, nu doar o modă și de aceea suntem recunoscători”.

Totodată Patriarhul României și-a exprimat bucuria prilejuită de prezența Preafericitului Hristofor la cel mai mare hram de pe teritoriul României.

„Ne bucurăm că sunteți prezent aici și aveți ocazia să vă reîntâlniți cu ierarhi și clerici pe care deja îi cunoașteți. Vă mai spunem că bucuria noastră se intensifică și prin faptul că mergem împreună la cel mai mare hram de pe teritoriul României, la hramul Catedralei Mitropolitane din Iași unde am păstorit 18 ani și am simțit evlavia credincioșilor, iar de vreo 20 de ani hramul a devenit internațional. Acolo ne vom întâlni și cu ierarhi din Ucraina pentru că aniversăm 370 de ani de la Sinodul Ortodox din 1642 de la Iași când a fost definitivată Mărturisirea de credință a lui Petru Movilă. Deci, este o bucurie să amintim și de Petru Movilă care a ajutat bisericile slave, mai ales în Polonia. El a fost de origine român, un dar al Bisericii Ortodoxe Române pentru Ucraina, după cum Sfântul Paisie Velicicovski a fost un dar al Ucrainei pentru Biserica Ortodoxă Română. Dumnezeu face schimburi de daruri prin sfinții Lui”, a spus Patriarhul Românei.

În cuvântul său, Preafericitul Hristofor, Mitropolitul ținuturilor Cehiei și Slovaciei a mulțumit Patriarhului României pentru invitație și pentru cuvintele frumoase adresate și a accentuat rodnicia legăturii dintre cele două Biserici concretizată în plan misionar.

„Preafericirea Voastră, Preafericite Părinte Patriarh, aș dori ca din tot sufletul să vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați făcut-o și pentru cuvintele frumoase pe care le-ați rostit adineauri despre istoria noastră și despre legăturile noastre de prietenie și frățietate. Aproape că nu mai am nimic să mai adaug la ceea ce a spus Preafericirea Voastră. Le-ați spus atât de frumos și ați vorbit cu atâta convingere despre aceste lucruri adevărate, de aceea îndrăznesc doar atât să accentuez și eu că legăturile noastre din ultima vreme au fost atât de multe și atât de rodnice în plan misionar încât inima mea este plină de bucurie”, a spus Preafericitul Părinte Hristofor.

De asemenea, Preafericitul Hristofor și-a exprimat admirația față de Patriarhul României și față de întreg poporul român.

„Știți prea bine că vă admir personal, ca de altfel întreg poporul ortodox român, dar și datorită Preafericirii Voastre în ultima vreme poporul ceh a început să cunoască cât mai mult că Ortodoxia înseamnă și România. Și au început să cunoască că România, în ceea ce privește numărul credincioșilor, este a doua mare Biserică din lume. Știm că aici în Capitală, ca și în toate orașele mari ale țării, majoritatea covârșitoare a locuitorilor sunt de credință creștin-ortodoxă. Și când ne gândim că noi în Cehia și Slovacia suntem doar 1 % din populație. Însă ceea ce ați precizat Preafericirea Voastră că a început să crească numărul creștinilor ortodocși prin venirea altora este un fapt adevărat. Și consider că este o binecuvântare a lui Dumnezeu și un rod al acestei legături frățești de cooperare în domeniul misiunii creștine”, a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Hristofor, Mitropolitul ținuturilor Cehiei și Slovaciei, a prezentat, în continuare, situația Bisericii din Cehia.

„Noi încercăm întotdeauna să explicăm oamenilor din Cehia, care, așa cum cunoașteți, în cea mai mare proporție s-au declarat atei, că Ortodoxia este prin excelență Biserica adevărată a lui Hristos. De asemenea, încercăm să le explicăm că Ortodoxia nu înseamnă doar Rusia, Rusia este cea mai cunoscută în spațiul occidental, ci Ortodoxia este și în România și în Serbia și în Grecia și în alte țări din răsărit și fiecare Biserică Ortodoxă are aroma ei, are frumusețea ei și această aromă specială a Bisericii Ortodoxe Române pentru noi este cu totul specială”.

În finalul cuvântului său, Preafericitul Părinte Hristofor a arătat importanța intensificării comuniunii dintre Bisericii prin comuniunea sfinților și a mulțumit încă o dată Preafericitului Părinte Daniel pentru invitația de a participa la hramul Sfintei Parascheva.

„Noi anul acesta avem un eveniment de sărbătorit și anume 1150 de ani de când Sfântul Vasile Rostislav i-a invitat pe frații Chiril și Metodiu să propovăduiască Evanghelia în Moravia. El a fost martirizat pentru propovăduirea credinței în Hristos. De aceea, ne-am îngăduit cu smerenie să aduc iconițe cu chipul Sfântul Vasile Rotislav pentru a fi oferite credincioșilor deoarece trebuie să intensificăm și mai mult comuniunea dintre noi prin comuniunea sfinților. Și vă mulțumesc încă o dată pentru că mi-ați dresat invitația de a lua parte alături de Preafericirea Voastră la marea sărbătoare a Iașilor, Sfânta Cuvioasă Parascheva și mulțumim de asemenea și pentru această frumoasă primire în Catedrala Patriarhală”.

Tot în cursul zilei de astăzi, Preafericitul Părinte Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit al ținuturilor Cehiei și Slovaciei, însoțit de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, a vizitat Palatul Patriarhiei, Șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, dar și noul magazin de obiecte, cărți și veșminte bisericești al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Galeriile ‘Cuvântul Vieții’.

În această seară cei doi Întâistătători vor merge la Iași unde vor participa la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Comentarii Facebook


Știri recente