Mitropolitul Nestor Vornicescu – Un ierarh iubitor de patrie si cultura

1. Formarea sa monahala si pastorala in Moldova

Chipul luminos al persoanei si lumina lasata in scrierile si faptele vrednicului de pomenire Mitropolit al Olteniei Nestor Vornicescu sunt evidentiate mai ales cu prilejul comemorarii sale in fiecare an la data de 17 mai, ziua trecerii sale la Domnul (17 mai 2000).

Nascut la 1 octombrie 1927 in comuna Lozova – Vornicesti, judetul Lapusna din Basarabia, Nicolae Vornicescu, devenit mai tarziu monahul Nestor, a fost marcat toata viata sa de amintirea plaiurilor basarabene si preocupat de istoria zbuciumata a acestei provincii romanesti. Ramas orfan de mama la varsta de noua ani, tanarul Nicolae a simtit de timpuriu o chemare deosebita pentru viata monahala, Moldova nemteana fiind spatiul in care se va forma el ca monah. Astfel, intre 1943 – 1946, se afla novice sau frate la Schitul Cuviosul Nechita (Nechit) din Muntii Neamtului, iar intre anii 1946 – 1948, vietuieste ca frate-rasofor la Manastirea Neamt, unde urmeaza si Seminarul monahal de muzica bisericeasca. Intre 1948 – 1951, urmeaza, tot la Manastirea Neamt, Seminarul monahal superior, pe care il absolva ca premiant. La 10 martie 1951, devine monah in aceeasi manastire cu numele de Nestor. In acelasi an, 1951, la 21 octombrie, monahul Nestor este hirotonit ierodiacon pentru aceeasi Manastire Neamt. In perioada 1951 – 1955, ierodiaconul Nestor Vornicescu a urmat cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, iar intre anii 1955 – 1958, urmeaza, la acelasi Institut Teologic Universitar, cursurile de doctorat, redactand apoi teza de doctorat: „Primele scrieri patristice in literatura noastra (secolele IV – XVI)”, pe care o sustine in 1983. La 18 iulie 1956, a fost hirotonit ieromonah in Catedrala episcopala de la Roman, de catre episcopul Teofil Herineanul, iar in toamna anului 1958 a fost numit preot slujitor la Catedrala mitropolitana din Iasi si bibliotecar al Mitropoliei. In anul 1960, la Duminica Ortodoxiei, ieromonahul Nestor Vornicescu este hirotesit duhovnic in Catedrala mitropolitana din Iasi de catre Mitropolitul Dr. Iustin Moisescu, iar in primavara anului 1962 este numit staret al Manastirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. La 24 iunie 1962, este hirotesit protosinghel pe seama aceleeasi manastiri. La 2 februarie 1966, este hirotesit arhimandrit in Catedrala mitropolitana din Iasi de catre Mitropolitul Dr. Iustin Moisescu, iar la 25 martie 1966 este instalat ca staret al manastirii de metanie, Neamt, veche ctitorie a domnitorilor moldavi musatini si vestita vatra de spiritualitate si cultura isihasta.

In perioada 18 iulie 1969 – 20 august 1970, arhimandritul Nestor Vornicescu a studiat la Institutul Ecumenic de la Bossey/Elvetia si la Facultatea de Teologie Protestanta din Geneva, unde a audiat si prelegerile de istorie medievala bisericeasca ale prof. Dr. Heinz Leibing.

2. Anii de episcopat in Oltenia, de activitate sinodala si culturala

La data de 15 decembrie 1970, este ales, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, episcop vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, cu titlul de Severineanul. La 20 aprilie 1978, Colegiul Electoral Bisericesc il alege Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Ca Mitropolit al Olteniei, ierarhul Nestor Vornicescu pastoreste din data de 23 aprilie 1978, cand este intronizat, pana la trecerea sa la Domnul, in 17 mai 2000.

Ca arhipastor al Olteniei, Mitropolitul Nestor Vornicescu a reinfiintat sau a infiintat multe manastiri, a evidentiat dimensiunea culturala a credintei ortodoxe si a cinstit, cu multa dragoste de Biserica si Tara, pe sfinti si pe eroi. In semn de apreciere pentru aceasta orientare a sa, Mitropolitul Nestor Vornicescu a fost ales, in 1979, presedinte al Comisiei Nationale Romane de Istorie Eclesiastica Comparata, iar in 1992 a fost ales presedinte al Comisiei Sinodale pentru canonizarea sfintilor romani, unde a lucrat intens pentru canonizarea multor sfinti romani in 1992, iar in 15 decembrie 1996, la Kiev, in Ucraina, a participat la ceremonia consacrata canonizarii mitropolitului de origine romana Petru Movila. La 12 martie 1992, a fost ales membru de onoare al Academiei Romane, iar ulterior membru si al Academiei de Stiinte din Chisinau.

Mitropolitul Nestor Vornicescu a scris mai multe carti, precum si zeci de studii si articole despre personalitati si evenimente din istoria Bisericii Ortodoxe Universale, a Bisericii Ortodoxe Romane si a Romaniei. A participat la o multime de vizite si intruniri internationale, interortodoxe si ecumenice, armonizand permanent dragostea de Biserica stramoseasca si de Neam cu deschiderea sa spre dialog si cooperare cu alte Biserici si popoare. Aceasta armonie intre cele doua orientari ale Mitropolitului Nestor am constatat-o si personal de mai multe ori si m-a impresionat foarte mult. De asemenea, vrednicul de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu imbina armonios evlavia monahala cu pasiunea pentru cercetarea istorica, unea credinta si cultura. Era adesea prietenos si jovial, ospitalier si generos. Era harnic si darnic. Era deodata un pastor pasnic si un luptator aprig pentru valori ortodoxe si romanesti.

Pentru multele sale daruri duhovnicesti pe care le-a cultivat in ogorul Bisericii Ortodoxe si al Neamului romanesc, rugam pe Hristos-Domnul si pe toti sfintii, pe care regretatul Mitropolit Nestor i-a cinstit si i-a iubit, sa-l numere in ceruri impreuna cu ierarhii ortodocsi buni si harnici in lumina si fericirea Imparatiei Preasfintei Treimi!

† Daniel,

Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

(Articol publicat in volumul omagial ‘Vladica Nestor – Pastorul Oltenilor’)

Comentarii Facebook


Știri recente