Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru șapte zile în Crimeea

În perioada 12-18 iulie 2011, Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, s-a aflat într-un pelerinaj în partea de sud a Ucrainei, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Din delegație au făcut parte arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarh al zonei Neamț, protos. Nicodim Petre, secretar al Cancelariei eparhiale, și ierom. Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna.

Pe 12 iulie, când creștinii pe stil vechi din Basarabia i-au pomenit pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Înalt Preasfințitul Teofan a poposit la Reședința mitropolitană din Chișinău, unde s-a întâlnit cu IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. În drum spre Peninsula Crimeea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vizitat Mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Odessa, care este și centru mitropolitan, după ce a fost întâmpinat, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Agafangel, Mitropolit de Odessa și Izmail, de PS Alexie de Belgorod-Dnestrovsk, Episcop-vicar al Eparhiei de Odessa. În această așezare monahală, delegația s-a închinat chivotului în care se află o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, precum și raclei cu moaștele Sfântului Kucșa din Odessa. Spre final a fost vizitată Reședința mitropolitană din Odessa. În aceeași zi a fost vizitată și Cetatea Albă, cunoscută în istorie sub numele de Akerman sau Belgorod. În această cetate a fost martirizat, în anul 1330, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, sfintele sale moaște fiind păstrate în biserica cetății până la 1415, când au fost aduse în Cetatea Sucevei de către Alexandru cel Bun.

În zilele care au urmat s-au vizitat cetățile Cafa, Sudac, Herson și Platoul Mangopului, a căror istorie începe în sec. VI-V î.d.Hr. și care au fost stăpânite pe rând de greci, bizantini, genovezi, tătari, turci, ruși și ucraineni.

„Aici, un peisaj special îl oferă Platoul Mangopului, unde a fost capitala Principatului de Teodorum. De aici a venit soția Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Maria de Mangop. Platoul Mangopului este o cetate naturală prin configurația sa geografică, aici trimițând Sfântul Voievod Ștefan cel Mare 300 de oșteni de elită pentru a-l ajuta pe cumnatul său, principele Alexandru, în rezistența împotriva otomanilor în 1475. După un asediu de șase luni, principele Alexandru, familia domniței Maria și cei 300 de viteji ai slăvitului voievod Ștefan au murit. Pe Platoul Mangopului, la ruinele uneia dintre biserici, după 536 de ani, Înalt Preasfințitul Teofan a săvârșit slujba Parastasului pentru principele Alexandru, domnița Maria și cei 300 de moldoveni, care au sfârșit în decembrie 1475′, a relatat protos. Nicodim Petre.

O altă cetate vizitată a fost Herson (secolul V d.Hr.), ce păstrează amintirea Sfântului Clement, episcopul Romei, exilat aici, dar și amintirea Sfântului Vladimir, principele Novgorodului, care la 988 a fost botezat în această cetate, înainte de încreștinarea slavilor. În vecinătatea Hersonului, Sevastopolul de astăzi, se află Bakcisarai, capitala de altădată a hanilor tătari din sec. XV-XVII. În acest loc se păstrează până astăzi Palatul Hanilor. Delegația condusă de IPS Teofan s-a închinat pe 17 iulie la moaștele Sfântului Arhiepiscop Gurie, aflate în Biserica ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’ din orașul Simferopol, și la moaștele Sfântului Luca al Crimeei, păstrate în Mănăstirea ‘Sfânta Treime’, din același oraș.

Comentarii Facebook


Știri recente