Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în mijlocul sinistraților din Protopopiatul Dorohoi

Peste 800 de familii din parohiile ‘Sfântul Nicolae’ și ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Vârgolici din Dorohoi au fost afectate de viitură în seara zilei de 28 iunie. Ieri-dimineață, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din Dorohoi și a mers în zona inundată, informează ‘Ziarul Lumina’.

Credincioșii din parohia ‘Sfântul Dumitru’ din Dorohoi au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel pe Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acestei slujbe au fost pomenite persoanele care au plecat la cele veșnice în urma viiturii puternice care s-a abătut asupra unei părți din orașul Dorohoi. La finalul slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a ținut un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, făcând apel, totodată, la rugăciune și la cercetarea celor aflați în încercare. ‘Dacă pentru creștinătatea întreagă ziua aceasta este o sărbătoare frumoasă, iată că pentru locuitorii din Dorohoi noaptea trecută a transformat sărbătoarea de astăzi într-o zi de jale. Stihiile naturii s-au dezlănțuit, iar apele s-au revărsat într-o parte a acestui oraș. Nu ne rămâne decât să ne plecăm genunchii la pământ, să ne gândim la cele câteva persoane care noaptea trecută, din cauza furiei apelor, au plecat spre cer. Într-o atitudine de comuniune să încercați să-i cercetați pe cei care suferă de pe urma viiturii, participând astfel la durerea lor. Să nu stați indiferenți la durerea aproapelui, să mergeți și să-l cercetați. Prin coparticipare la durerea altuia veți avea parte de ajutorul lui Dumnezeu în vreme de încercare. Sărbătoarea Sfinților Apostoli a fost la origine o sărbătoare a durerii. Sf. Ap. Petru, într-o zi de 29 iunie, a fost răstignit cu capul în jos. Tot într-o zi de 29 iunie, în cetatea Romei, Sfântului Ap. Pavel i s-a tăiat capul. Amândoi și-au dat viața pentru Hristos. Iată că, pentru orașul Dorohoi și alte sate din jur, sărbătoarea bucuriei a devenit sărbătoare a durerii. Pe lângă durere să fie rugăciune multă, milostenie’, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

‘Dumnezeu pe cel pe care îl iubește îl încearcă’

Părintele Paroh Constantin Muha, care este și directorul Seminarului Teologic ‘Sfântul Ioan Iacob’ din Dorohoi, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru că a fost în mijlocul locuitorilor din Dorohoi pentru a-i întări și a-i îndemna în același timp să fie sensibili la durerea aproapelui. ‘Chiar dacă este o zi de restriște, Dumnezeu, prin rugăciunile Sfinților Apostoli, a adus o bucurie duhovnicească, o încurajare pentru cei care sunt în nevoi. Întotdeauna această zonă a fost mai săracă din punct de vedere economic și social, dar mereu a abundat în cele ale sufletului. Dumnezeu pe cel pe care îl iubește îl încearcă. De aceea ne sunt date încercările, ca să ne întărim în credință, în nădejde, în viață curată’, a spus pr. Constantin Muha.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, însoțit de pr. Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a mers în zona inundată. Pe străzi se puteau vedea echipe de la Inspectoratul pentru Situații de Urgențe (ISU), Primăria Dorohoi și de la Direcția Sanitară Publică Botoșani care făceau constatarea pagubelor.

‘Am stat toată noaptea în mijlocul credincioșilor și i-am încurajat cât am putut’

Pentru că cea mai mare parte a apei s-a retras, oamenii au început să curețe casele de mâl și de apă. ‘Dezastrul a pornit cu ploaia de ieri (n.r. luni) de la ora 16:00, care a afectat câteva comune (Dersca, Hilișeu, Șendriceni) și orașul Dorohoi. În trei ore gârlele s-au umplut, iar începând cu ora 19:30 în Dorohoi a început dezastrul. Atât de rapid a fost momentul încât nu am avut timp să cobor din mașină pentru a-i lua pe cei dragi din casă. Aproximativ 800 de familii au fost afectate. Din păcate au fost și victime, trei dintre acestea sunt din parohia ‘Sf. Nicolae’, unde sunt paroh. Am stat toată noaptea în mijlocul credincioșilor și i-am încurajat cât am putut, dar și ei la rândul lor m-au încurajat pe mine. Am rămas plăcut surprinși de dragostea pe care ne-o poartă Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, pentru că a venit să slujească Sfânta Liturghie în mijlocul credincioșilor din Dorohoi. Am făcut apel la cei pe care Dumnezeu nu i-a încercat, ca să ne dea o mână de ajutor. Sunt sigur că oamenii binevoitori vor încerca să șteargă această rană pe care au făcut-o apele și anul acesta’, a declarat pr. protopop Stelian Ciurciun.

Locuri de cazare la Seminarul Teologic din Dorohoi

O parte dintre sinistrații care au suferit de pe urma viiturii au așteptat ca apele să se retragă, în timp ce alții au dormit la rude. În același timp, Seminarul Teologic din Dorohoi a pus la dispoziție camere și hrană pentru cei afectați. ‘Aseară (n.r. luni) am fost în parohia Dersca, unde, alături de pr. protopop Stelian Ciurciun, am participat la o slujbă misionară. Toată valea Siretului am trecut-o prin apă, era inundată. Când am ajuns în Dorohoi am fost sunați de domnul primar ca să asigurăm cazare pentru sinistrați. De aseară până dimineață (n.r. ieri) au fost cazate la noi 26 de persoane. Ni s-a solicitat să facem o inventariere a celor cazați. Datele preliminare arată până în prezent astfel: 800 de case inundate și 8 morți. Am fost sunați din mai multe părți și ni s-a promis că se vor strânge colecte în bani, materiale, care se vor duce la casele sinistraților. A fost un zvon că s-ar fi rupt barajul la Iezer, dar a fost o deversare controlată. Cantina și internatul seminarului, fiind singurele funcționale din Dorohoi, rămân la dispoziția autorităților cât va fi nevoie’, a spus pr. Muha.

„Avem persoane cazate din cartierele afectate de inundații, unde casele sunt pline de mâl și apă, iar până se vor curăța va dura destul de mult. Le-am asigurat ceai cald, făcut la cantina Seminarului, iar aseară le-am oferit o masă caldă și de acum primăria urmează să se mobilizeze pentru a le oferi hrană rece în fiecare zi. Mai avem încă 25 de locuri, iar dacă va fi nevoie vom pune la dispoziție și parterul, eventual școala nouă unde se pot pune saltele și chiar sălile de clasă”, a mai spus părintele Constantin Muha, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente