Mitropolitul Moldovei a sfințit Casa monahală a Mănăstirii Coșula (FOTO)

Mitropolitul Moldovei a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani, apoi a binecuvântat Casa monahală „Cuvioșii Paisie și Cleopa” a sfântului așezământ. Ierarhul le-a acordat starețului și binefăcătorilor distincții și daruri.

La slujbă au participat numeroși credincioși botoșăneni, oficialități locale și județene. Părintelui Mitropolit Teofan i s-au alăturat în slujirea Sfintei Liturghii stareți și clerici din zonă: Arhim. Ioan Harpa, Starețul Mănăstirii Popăuți și exarh de Botoșani, Arhim. Teodosie Pleșca, Starețul Mănăstirii Zosin, Părintele Profesor Daniel Dascălu, directorul Seminarului Teologic „Sf. Gheorghe” Botoșani, și Arhim. Calinic Chirvase, Starețul Mănăstirii Coșula.

În predica rostită după citirea Evangheliei, părintele mitropolit a afirmat că, la Înfricoșătoarea Judecată, omul va fi pus să răspundă atât pentru faptele rele, cât și pentru cele bune pe care ar fi putut să le facă și nu le-a făcut.

„Vom răspunde, în al treilea rând, de răul pe care l-au făcut alții din cauza noastră, și în al patrulea rând, de binele pe care alții l-ar fi făcut dacă nu ar fi fost împiedicați de noi”, a mai spus ierarhul.

În cadrul slujbei, Părintele Mitropolit a făcut un apel la rugăciune și la milostenie, îndemnându-i pe credincioșii prezenți să fie alături de refugiații din Ucraina și să îi sprijine prin colecta organizată în bisericile din Arhiepiscopia Iașilor.

După liturghie, clericii au oficiat slujba de binecuvântare a noii Case monahale „Cuvioșii Paisie și Cleopa”, urmată de o scurtă ceremonie în care Înaltpreasfințitul Teofan i-a acordat Starețului Mănăstirii Coșula distincția „Crucea Moldavă” pentru clerici.

Arhim. Calinic Chirvase, Starețul Mănăstirii Coșula, a fost distins cu Crucea Moldavă pentru clerici. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Cu același prilej, ierarhul i-a înmânat „Crucea Moldavă” pentru mireni Doinei Federovici, Președinta Consiliului Județean Botoșani.

Prezent la eveniment, Marius-Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a primit de la ierarh o ediție a Sfintei Scripturi, iar cei care au sprijinit ridicarea așezământul monahal au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.

Biserica Mănăstirii Coșula, mare centru monahal în sec. XVII-XVIII, a devenit în sec. XX biserică parohială. Mănăstirea a fost reînființată în 1991, iar biserica resfințită în 2016. Foto: Doxologia.ro / Flavius Popa

Mănăstirea Coșula, situată la 20 de kilometri de Botoșani, a fost ctitorită în 1535 de marele vistiernic Mateiaș Coșolvei, sfetnicul domnitorului Petru Rareș.

În secolele XVII-XVIII, așezământul reprezenta un important centru duhovnicesc și cultural, având peste 1.000 de călugări. În 1908, complexul monahal a fost părăsit, devenind biserică parohială, dar a fost reînființat în 1991. Ansamblul Mănăstirii Coșula este inclus pe lista monumentelor istorice.

Vezi și:

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente