Mitropolitul de Drama din Grecia, aduce Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață Făcătoarei Cruci la București

Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama, aduce Lemnul Cinstitei și de Viață Făcătoarei Cruci a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos la Catedrala Patriarhală din București cu prilejul hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Acest fragment din Cinstitul Lemn a fost, până nu de mult, la cea mai veche mănăstire din Mitropolia de Drama, la Mănăstirea Panaghia Ikosifinissa, iar acum se află la Catedrala Mitropolitană din Drama.

Un fragment al lemnului Sfintei Cruci a mai fost adus în țara noastră în anul 2004, cu ocazia sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, de la Mănăstirea Panaghia Soumela din Mitropolia de Veria, Grecia, la inițiativa și prin purtarea de grijă a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei de atunci, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Din delegația Bisericii Ortodoxe din Grecia, din Mitropolia de Veria , condusă de Înaltpreasfințitul Panteleimon, Mitropolit de Veria, Nausa și Kampania, a făcut parte și starețul de atunci al Mănăstirii Panaghia Soumela care pe data de 19 noiembrie 2005 a fost întronizat Mitropolit de Drama, și anume Înaltpreasfințitul Pavlos.

Înaltpreasfințitul Pavlos, Mitropolit de Drama s-a născut în Veria, în anul 1963. După școala primară și gimnazială urmează cursurile Școlii Ecleziastice din Lamia. Absolvind Facultatea de Teologie Aristotel din Thessalonic în anul 1988, se înscrie la master în anul 1995, iar apoi la doctorat în anul 2002. A fost hirotonit diacon în anul 1983 și preot – arhimandrit în anul 1988 de către vrednicul de pomenire Mitropolit Pavel de Veria. A fost starețul mănăstirii Sfântul Antonie din Veria (1988-1991), și apoi al mănăstirii Panaghia Soumela. A scris multe articole pentru diferite ziare și reviste, a ținut predici și discursuri și a luat parte la diferite pelerinaje în Grecia, dar și în străinătate.

A fost ales mitropolit de Drama la 5 octombrie 2005 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, hirotonit episcop la 9 octombrie și întronizat la 19 noiembrie același an.

Mitropolia de Drama își are reședința în orașul Drama, din Grecia, oraș care are un trecut remarcabil. În timpul perioadei creștine timpurii (sec. IV – VII), Drama a fost un mic oraș fortificat, fiind cea mai importantă așezare din apropiere de Filipi. Din punct de vedere administrativ a făcut parte din colonia romană de la Filipi, așa-numita „Augustus Julius Phillipi”, care a fost fondată în anul 42 d.Hr.

În timpul secolelor IX-XIII, Drama a devenit un oraș puternic, cu importanță strategică și o viață comercială în plină dezvoltare, însă din punct de vedere administrativ și ecleziastic a aparținut în continuare de Filipi.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…