Mitropolitul de Drama a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei Patriarhale

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 26 octombrie, pe Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. La Catedrala Patriarhală din București slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama și Exarh al Macedoniei, pe esplanada din apropierea Catedralei Patriarhale, alături de Înaltpreasfințitul Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul celor două Americi, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfințitul Siluan, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului. La Sfânta Slujbă au participat mii de credincioși și pelerini care au așteptat pentru a se închina la Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci și la Sfintele Moaște.

În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos a prezentat viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

„Sfânta noastră Biserică cinstește astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir și aici pe această Sfântă colină a Patriarhiei Române sunt cinstiți doi sfinți Dimitrie, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Cuviosul părintele nostru Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Și aceasta ca să se adeverească cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos că ‘Iisus Hristos, ieri și astăzi și în veci este Același’. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a iubit din toată inima sa pe Domnul Hristos și Hristos pentru acesta a devenit centrul tuturor puterilor sale sufletești. A avut tot ceea ce noi dorim să avem și anume, avea veșnicia, bogăția, vrednicia, însă pe toate acestea le-a jertfit pentru Domnul. Le-a jertfit din dragoste pentru compatrioții săi pentru că trebuie să cunoaștem și aceasta că Sfântul Mare Mucenic Dimitrie era și învățător și catehet al tineretului din orașul său. A fost un predicator înflăcărat și a împărtășit mesajul Sfintei Evanghelii tinerilor și credincioșilor. Toate acestea l-au adus în fața judecății. Acolo și-au găsit înfăptuire deplină cuvintele Mântuitorului Hristos: ‘Când veți fi duși înaintea Stăpânitorilor lumii acesteia nu vă temeți despre ceea ce trebuie să vorbiți. Duhul Sfânt vă va da cuvânt și înțelepciune ca să le spuneți pe toate’. Și în modul acesta nu numai Sfântul Mare Mucenic Dimitrie care era și un om învățat a putut să-i biruiască pe vrăjmași, dar vedem și pe ceilalți mucenici ai Bisericii noastre care nu erau învățați și chiar și dintre mucenicele, deci, femeile și bărbații sfinți ai Bisericii noastre să-i biruiască pe împărați și pe stăpânitorii lumii acesteia. Dar și voi cei care sunteți aici de față nu sunteți biruitori prin semnul Sfintei Cruci de vreme ce ați reușit să-i răbdați și să-i biruiți pe aceia care nu au dorit ca în țara aceasta ca semnul Sfintei Cruci să fie la înălțime, să fie înălțat. Sfântul Mare Mucenic Dimitrie s-a învrednicit să fie următor al patimilor Domnului după cum am cântat și încântările sale de la slujbă. Cu sulița și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a fost împuns în coastă tot așa cum și Domnul pe Cruce de către ostașii romani a fost împuns în coasta Sa. Din rănile Sfântului Mare Mucenic Dimitrie a izvorât acel sfânt mir prin care toți cei care l-au primit s-au tămăduit. Din momentul acela Sfântul Mare Mucenic Dimitrie nu mai aparține unui singur neam, popor, ci este moștenitor al Împărăției celei veșnice care izvorăște în Sfântul Botez în ceasul în care și noi ne-am botezat și de aceea, cerul a cuprins preasfântul său suflet. Iar sfintele sale moaște se găsesc în strălucita Biserică a Tesalonicului, iar harul său îi acoperă pe toți cei care cu credință îl cheamă în rugăciune”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos a vorbit despre Ocrotitorul Bucureștilor și importanța închinării la sfintele sale moaște.

„Dar și sfântul dumneavoastră ocrotitor, Sfântul Dimitrie din Basarabi, deși era un monah simplu șu nebăgat în seamă, iar dacă astăzi l-am fi întâlnit pe drum probabil că l-am fi privit într-un mod disprețuitor. Acesta este împreună-nevoitor cu Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, deoarece a dat și acesta mărturia conștiinței sale și, ceea ce spun de multe ori și Sfinții noștri Părinți, are o durată mai mare și provoacă mult mai multă durere. Din această pricină și sufletul Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi este astăzi în ceruri, în vreme ce trupul său cel mult nevoitor se găsește în mijlocul dumneavoastră ca să veniți să vă închinați și să sărutați sfintele sale moaște și să luați fiecare putere și curaj pentru lupta și pentru viața dumneavoastră de zi cu zi. Cel care cu buzele sau mana se atinge de sfintele moaște se împărtășește de harul sfințeniei și al Duhului Sfânt pe care Bunul Dumnezeu L-a dăruit acestor sfinți. Mă bucur în mod deosebit pentru evlavia și credința dumneavoastră și este o mărturie și o învățătură pentru noi și pentru toate popoarele ortodoxe din Balcani. Văzându-vă pe dumneavoastră stând aici ore întregi ca să vă închinați înaintea moaștelor sfinților mi-a venit în minte sărbătoarea Sfinților 40 de mucenici. Inima lor era încălzită și plină de dragoste pentru Mântuitorul Hristos și chiar dacă se găseau în mijlocul lacului înghețat aceștia spuneau ‘Aspră este vremea aceasta și grea, dar dulce este Raiul’. La fel și dumneavoastră, chiar dacă vă puteți spune că este foarte greu și trebuie să așteptați multe ore, totuși, mare este harul pe care îl luați închinându-vă la sfintele moaște. Și să știți iubiți mei credincioși că pentru această nevoință mare va fi răsplata dumneavoastră de la Dumnezeu”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Pavlos.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat sensul pelerinajului prin prisma Sfântului Iustin Popovici din Serbia.

„Noul sfânt al Bisericii noastre, Sfântul Iustin Popovici din Serbia, face referință la o anumită împrejurare pe care vă o spun și dumneavoastră. Cu o mașină trebuia să meargă la un hram al unei Biserici la Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Pe drumul care era în urcare care era spre acea Biserică a întâlnit o bătrânică și a oprit mașina și a poftit-o să urce în mașină. Aceasta i-a spus ‘Preacuvioase părinte vă mulțumesc foarte mult, dar eu sunt o femeie săracă și nu am ce să le ofer Sfinților Arhangheli decât osteneala acestui drum’. Mașina a mers mai departe, iar sfântul și-a spus întru sine: ‘Ce să fac cu studiile și diplomele pe care le-am luat în teologie, această bătrânică este cu adevărat teolog’. Și a coborât și el din mașină, a luat-o de mână și împreună au urcat la Biserica Sfinților Arhangheli. Iată care este înțelesul icoanei a ceea ce vedem, adică a dumneavoastră cei care sunteți aici de față pe Dealul Patriarhiei”, a mai adăugat Mitropolitul de Drama.

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a elogiat personalitatea Patriarhului României.

„Terminând cuvântul meu de învățătură simt nevoia să mulțumesc în mod călduros Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru cinstirea pe care mi-a acordat-o și pentru binecuvântarea de a săvârși astăzi Sfânta Liturghie. Și să vă spun iubiții mei frați să fiți mândri de Patriarhul vostru. Preafericirea Sa este o personalitate dinamică foarte rar întâlnită, cu recunoaștere pe plan ortodox general, cu dragoste față de dumneavoastră, cu mult zel pentru organizarea Bisericii Ortodoxe Române, cu multă dragoste pentru Domnul nostru Iisus Hristos. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel îndeplinește ceea ce a spus și Sfântul Apostol Pavel, ‘Doamne, eu să mă pierd, dar să se mântuiască poporul tău’. ‘Acesta este păstorul cel bun. Pe acesta să-L ascultați’. De asemenea, trebuie să vă spun că trebuie să fiți mândri și cu ierarhii dumneavoastră. Sunt ierarhi aleși cu o învățătură după rânduiala lui Dumnezeu și cu învățătură după rânduiala oamenilor și se îngrijesc pentru mântuirea dumneavoastră cu multă grijă”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, Mitropolitul de Drama, Înaltpreasfințitul Părinte Pavlos, a menționat rolul sfinților pentru mântuirea noastră.

„Să știți iubiții mei frați că mesajul pe care trebuie să-l primim de la Sărbătoarea aceasta dublă a Sfinților pe care astăzi îi cinstim este aceea că trebuie să-L iubim pe Domnul Hristos din toată inima noastră. Oamenii pot să ne nedreptățească, însă Dumnezeu este cel mai Drept Răsplătitor și Acesta nu va neîndreptăți pe niciunul dintre noi cu mijlocirile bineînțeles, ale sfinților pentru că Sfinții Părinți spun despre sfinți oare ce fac sfinții pentru noi. Aceștia se înfățișează înaintea Împăratului în Ceruri și Îi arată acestuia rănile lor și nevoințele lor și spun ‘Doamne, noi pentru dragostea ta am pătimit toate acestea. Ajută-i pe toți aceia care prin mijlocirea noastră cer ajutor de la tine’. Și atunci cu toții ar trebui să rostim troparul care se rostește în timpul Postul Mare la Pavecernița Mare, ‘Doamne, noi pe cine în afară de sfinții tăi îi avem mijlocitori și dragostea ta care se milostivește pentru noi. Dacă nu le-am avea pe acestea cum am îndrăzni Mântuitorule’ cunoscătorul sufletelor și al trupurilor noastre. Amin!”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Pavlos.

Comentarii Facebook


Știri recente