Mitropolitul Damaskinos Papandreou a trecut la Domnul

Înaltpreasfințitul Damaskinos, Mitropolit de Adrianopolis, fost Mitropolit de Elveția între anii 1982-2003, a trecut la Domnul.

Înaltpreasfinția Sa s-a născut la 23 februarie 1936 în Grecia. A studiat la institutele teologice de la Atena și Bonn – Germania și a reprezentat Patriarhia Ecumenică la numeroase întruniri interreligioase pe întreg mapamondul. Alte informații a oferit pentru Radio TRINITAS părintele Viorel Ioniță, profesor la institutul teologic din Geneva, Elveția: „Mitropolitul Damaskinos a jucat un rol foarte important în istoria Bisericii Ortodoxe din ultimele decenii și mai ales în relațiile cu Biserica Ortodoxă și organizarea sfântului și marelui sinod al acesteia. A studiat teologia la școala patriarhală din insula Halki, după care și-a completat studiile în Germania și în Grecia. În Germania a avut ocazia să fie discipol al profesorului Iosif Ratzinger, actualul papă Benedict al XVI-lea. Damaskinos Papandreou a fost trimis de către Patriarhul Atenagoras în Elveția, unde în anul 1966 a fost înființat Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, lângă Geneva. Din 1969 a devenit responsabilul acestui centru, iar în anul următor a fost hirotonit Episcop”.

Înaltpreasfințitul Damaschin Papandreou, Mitropolit de Adrianopolis a primit în anul 1981 titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Teologic Ortodox din București.

După cum informează TRINITAS TV, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a adresat Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscop de Constantinopole – Noua Romă și Patriarh Ecumenic, un mesaj de condoleanțe:

„Cu adâncă durere creștinească, am aflat despre plecarea din această lume, după o lungă suferință, a Înaltpreasfințitului Părinte Damaschin Papandreu, Mitropolit de Adrianoupolis, un apropiat prieten al Bisericii Ortodoxe Române, un susținător permanent al cooperării interortodoxe și un fervent promotor al dialogului interreligios.

Prietenia și cooperarea îndelungată a Mitropolitului Damaschin cu Biserica noastră s-a adâncit și îmbogățit de-a lungul a mai bine de trei decenii, de la alegerea sa ca Mitropolit al Elveției, în anul 1982, până în anul 2003, când s-a retras din cauza unor probleme mari de sănătate. L-am întâlnit personal pe Mitropolitul Damaschin de multe ori și ne-am bucurat activând împreună în diferite întruniri internaționale, atât la Chambésy cât și în alte părți ale lumi.

Ne rugăm lui Dumnezeu să așeze sufletul fratelui Nostru întru arhierie Damaschin în lumina Învierii Sale și în Împărăția Sa cea veșnică.

Veșnica lui pomenire!

De asemenea, Patriarhul României a adresat un mesaj de condoleanțe și Înaltpreasfințitului Părinte Ieremia, Mitropolit al Elveției.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…