Mitropolitul Bartolomeu, pomenit la 40 de zile

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de nouă arhierei, a oficiat sâmbătă, 5 martie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba Parastasului la 40 de zile de la trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu Anania, informează „Ziarul Lumina”.

Rugăciunile și slujbele de pomenire pentru mitropolitul Bartolomeu Anania nu au contenit timp de aproape 40 de zile în parohiile, mănăstirile și casele credincioșilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului și din alte părți ale țării. Oameni care l-au cunoscut pe mitropolitul cărturar de la Cluj-Napoca, apropiații și ucenicii săi, elita academică, dar și credincioșii de rând n-au încetat să arate întregii țări rolul covârșitor pe care mitropolitul Bartolomeu Anania l-a avut în istoria recentă a Bisericii strămoșești. Au încercat să redescopere opera sa literară și s-o facă mai bine cunoscută celor interesați, dar și să îndeplinească povețele, învățăturile și patrimoniul lăsat de marele ierarh.

Cu o zi înainte de Lăsatul secului pentru Postul Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Din soborul care l-a însoțit au făcut parte: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și cei doi Episcopi-vicari ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul și Preasfințitul Vasile Someșanul. Simpli credincioși, preoți, monahi și monahii, autorități locale și centrale, reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, Armatei și ai mediului universitar clujean, clerici din alte confesiuni creștine și credincioși din întregul Ardeal au umplut măreața catedrală din inima orașului pentru a se ruga împreună cu soborul slujitor la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei mitropolitane.

Rostul parastasului

După Sfânta Liturghie, s-a săvârșit parastasul de 40 de zile de la plecarea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu. Solemnitatea slujbei și durerea pierderii unui asemenea păstor de suflete s-au împletit cu rememorarea principalelor merite ale vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, care l-au consacrat pe vecie ca un mare om de cultură, un mare ierarh și un patriot veritabil. Alături de ierarhii amintiți, la parastas au slujit și Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat rostul rugăciunilor de pomenire pentru cei răposați, legătura profundă care există între cei adormiți și urmașii lor de pe pământ și cultul deosebit pe care îl au creștinii pentru cei trecuți la viața veșnică.

‘Pomenirea la 40 de zile se face în amintirea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit, îngropat, înviat din morți și înălțat la Ceruri. Potrivit tradiției duhovnicești a Bisericii noastre, în ziua a 40-a, sufletul celui răposat se prezintă la judecata particulară, în fața Sfintei Treimi și de mare folos îi este lui să fie însoțit de rugăciunile Bisericii întregi, de iubirea milostivă a întregii Biserici, a sfinților, dar și a credincioșilor care se roagă aici, pe pământ. Această rugăciune a Bisericii pentru cel care se află în fața Dreptului Judecător ajută la iertarea păcatelor care nu au mai fost spovedite din lipsă de timp, uneori, sau îi ajută pe cei care s-au pocăit în cugetul lor, ca și tâlharul de pe cruce’, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.

‘A lăsat multă lumină în jur’

Patriarhul României a amintit realizările pe plan pastoral-misionar și literar pe care le-a avut cel pomenit. ‘Mitropolitul Bartolomeu a lăsat multă lumină în jur. Cu lumânările în mână ne-am adus aminte mai intens de lumina pe care a lăsat-o Înalt Preasfințitul mitropolit Bartolomeu prin scrierile, cuvântările și lucrările sale, precum și prin instituțiile pe care le-a înființat. Patruzeci de zile s-au făcut pomeniri în toate parohiile, în toate mănăstirile și în multe case ale credincioșilor’, a spus Preafericirea Sa.

La final, soborul de arhierei, preoți și diaconi slujitori au mers la mormântul mitropolitului Bartolomeu aflat în cripta ierarhilor de sub lăcașul de cult și au oficiat o scurtă slujbă de pomenire, așa cum s-a păstrat în tradiția Bisericii strămoșești. Mulți credincioși au mers în criptă pentru a se reculege la mormântul ierarhului și a se ruga pentru sufletul lui.

Comentarii Facebook


Știri recente