Mitropolitul Bartolomeu Anania, artist și teolog

Mitropolitul cărturar Bartolomeu Valeriu Anania a fost ucenicul literar al poetului Tudor Arghezi, unul dintre puținii scriitori români care au reușit să ofere limbii noastre un chip poetic cu adevărat nou, după ceea ce-i dăruise deja Eminescu, informează TRINITAS TV.

Istoria Literaturii îl reține ca poet, dramaturg și memorialist, iar cei 76 de ani care s-au scurs de la debutul poetic din 1935 și până astăzi îl prezintă cititorilor nu doar ca un scriitor de talent, ca un estet, dar și ca un iubitor de sensuri și semnificații adânci. Pentru aceste motive, el se înscrie în linia celor care, de la Arghezi și Voiculescu și până la Ioan Alexandru, au înțeles că poezia și scrisul în general țin de revelație și trebuie să slujească nu doar frumosului, ci și binelui.

Timp de mai bine de un deceniu, Mitropolitul Bartolomeu Anania a ostenit la traducerea Sfintei Scripturi făcută după Septuaginta. În primul an al mileniului, în 2001, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă publica această tălmăcire în limba română a Bibliei, ca „Ediție Sinodală jubiliară” a Sfintei Scripturi, adnotată și redactată de chiriarhul cărturar de la Cluj.

Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania, artist și teolog deopotrivă, infirmă, cu exemplul propriei vieți și opere, teza conform căreia poezia sau arta de valoare sunt constitutiv eretice și afirmă, prin aceeași operă, că verbul capătă sens autentic numai în măsura în care este cufundat în înțelesurile teologale, veșnice.

Comentarii Facebook


Știri recente