Mitropolitul Ardealului, onorat la Pontul Euxin

La Universitatea ‘Andrei Șaguna’ din Constanța a avut loc sâmbătă, 2 octombrie, deschiderea festivă a cursurilor noului an universitar 2010 – 2011, urmată de ceremonia de decernare a titlului de doctor honoris causa Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și conferirea distincției ‘Spiritul șagunist’ părintelui prof. dr. acad. Mircea Păcurariu din Sibiu, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

La aceste momente festive au participat distinse personalități bisericești și culturale din țară precum acad. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, acad. Vasile Cândea, vicepreședintele Academiei Oamenilor de Știință din România, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, și PS Visarion, Episcopul Tulcii. Înalții oaspeți au fost întâmpinați în curtea universității, în fața statuii mitropolitului Andrei Șaguna, ridicată în anul 2006, iar în Aula Magna a Universității ‘Andrei Șaguna’ a urmat festivitatea deschiderii noului an universitar ce a început cu intonarea imnului șagunist. După cuvântul de deschidere, rostit de rectorul Aurel Papari și după alocuțiunea Înalt Preasfințitului Teodosie, părintele acad. dr. Mircea Păcurariu din Sibiu a primit distincția ‘Spiritul șagunist’ din partea Universității constănțene, moment urmat de cuvântul părintelui profesor prin care a elogiat personalitatea de excepție a marelui mitropolit Andrei Șaguna în viața bisericească din Ardeal, legăturile pe care Dobrogea le-a avut cu Transilvania și rolul ciobanilor din Mărginimea Sibiului în circulația cărților bisericești tipărite la Sibiu de Șaguna.

‘De la Andrei cel Mare la Andrei cel Sfânt’

Momentul acordării titlului de doctor honoris causa Înalt Preasfințitului Mitropolit Laurențiu a fost precedat de cuvântul Preasfințitului Visarion. Tradiționalul ‘Laudatio’ a fost rostit de rectorul Aurel Papari, după care s-a citit Diploma scrisă în limba latină și i s-au înmânat apoi Părintelui Mitropolit însemnele oficiale ale titlului academic conferit în acordurile imnului studențesc ‘Gaudeamus igitur’.

IPS Laurențiu a mulțumit pentru titlul primit și a prezentat referatul ‘De la Andrei cel Mare la Andrei cel Sfânt’, în care a evocat personalitatea și activitatea lui Andrei Șaguna. ‘Stând astăzi lângă statuia mitropolitului Andrei Șaguna din curtea Universității, mi-am dat seama de mărimea personalității sale ca și de micimea noastră în fața unei astfel de personalități’, a spus Părintele Mitropolit.

IPS Laurențiu a oferit pentru Biblioteca Universității câteva lucrări apărute la Editura Andreiana și tipărite în tipografia întemeiată de Șaguna la Sibiu, între care ‘Îndrumătorul Bisericesc’ și ‘Mitropolitul Andrei Șaguna în documentele din Șcheii Brașovului’ în patru volume, Sibiu, 2009.

Comentarii Facebook


Știri recente