Mitropolitul Ardealului, onorat la Cluj-Napoca

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a primit luni, 13 decembrie, Diploma in Honorem din partea Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pentru contribuția adusă la reînființarea instituției de învățământ teologic, în urmă cu 20 de ani, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Anul acesta s-au împlinit 20 de ani de la reactivarea învățământului teologic universitar la Cluj-Napoca, prilej de a organiza diverse manifestări științifice care să marcheze momentul aniversar și să cinstească personalitățile care au contribuit esențial la renașterea instituției clujene, cadre didactice de la facultățile similare din Sibiu și București. Un astfel de moment omagial a avut loc luni, 13 decembrie, când IPS Mitropolit Laurențiu a fost cinstit de conducerea facultății clujene, pentru eforturile depuse în anii ce au urmat Revoluției din 1989 de a veni și preda teologie liturgică la Cluj-Napoca.

Sala în care a avut loc ceremonia decernării Diplomei in Honorem și conferința „Semnificațiile teologice și duhovnicești ale postului”, susținută de Părintele Mitropolit, a fost plină de doctoranzii școlii doctorale ‘Isidor Todoran’ din cadrul facultății clujene, de masteranzi și studenți în anii terminali ai aceleiași instituții, precum și de o parte din corpul profesoral.

Înmânarea diplomei și a plachetei a fost făcută de decanul facultății, pr. prof. dr. Ioan Chirilă, care a explicat că documentul a fost elaborat cu aprobarea Senatului Universității ‘Babeș-Bolyai’, în ședința din septembrie 2010, când s-a făcut propunerea ca în cadrul conferințelor științifice organizate în acest an universitar, profesorii fiecărei discipline teologice să ofere această Diplomă in Honorem în registrul diplomelor de profesori Doctor Honoris Causa.

‘Vă rog să primiți acest mic semn al recunoștinței noastre și avându-l în panoplia semnelor de recunoștință să luați odată cu el întreaga rugăciune și tot respectul pe care eu și distinșii colegi din corpul profesoral vi-l purtăm și prin care, și de aici înainte, vă vom fi recunoscători pentru cărămida substanțială pe care ați pus-o atât la disciplina de teologie liturgică, cât și a vieții duhovnicești și a întregii vieți academice’, a spus pr. prof. dr. Ioan Chirilă.

‘Ne-am ostenit aici cu drag’

În cuvântul de mulțumire, Mitropolitul Ardealului a făcut referire la anii de început ai facultății clujene, la activitatea profesorilor veniți de la Sibiu și a oferit câteva publicații de la Editura ‘Andreiana’ a Arhiepiscopiei Sibiului. ‘Am venit aici, cu ani în urmă, pentru a pune temelia unei instituții absolute necesare Bisericii și am fost conștienți de importanța misiuniii noastre. Împreună cu părintele Floca și părintele Șebu, am venit și ne-am ostenit aici cu drag și am rămas prieten cu mulți studenți din acea vreme. Vă felicităm pentru rezultatele obținute în acești 20 de ani, atât cele referitoare la consacrarea personală a fiecărui profesor, dar și pentru rezultatele cu studenții, cu preoții, profesorii și alți lucrători în ogorul Domnului’, a spus Înaltpreasfințitul Laurențiu.

Părintele Mitropolit a vorbit celor prezenți despre post, implicațiile sale spirituale și materiale și a răspuns la întrebările venite din sală legate de tema discutată, dar și de alte probleme de teologie liturgică: ‘Întâi de toate, postul este un act liturgic care nu se poate defini simplu. Cu atât mai mult, dacă ne referim la acest act liturgic într¬un mod negativ, restrictiv. Dacă legăm acest act liturgic de partea divină, dacă înțelegem că acest efort mic pe care încercăm să-l facem noi este completat de Dumnezeu, trecem peste toate dificultățile’.

Volum omagial

În viitorul apropiat, se vor omagia în cadrul unor manifestări științifice personalitățile a doi mari profesori de la Sibiu care au predat la Cluj-Napoca, regretații pr. prof. dr. Sebastian Șebu și pr. prof. dr. Ioan Floca. Familiile acestora vor primi Diploma in Honorem și placheta amintită. De asemenea, în luna mai se va lansa și un volum care va trece în revistă toate cadrele didactice de la vechea Academie Teologică, care a devenit mai târziu institut teologic și apoi facultate de teologie. Profesorii de la Sibiu și de la București vor fi trecuți în acest volum ca profesori asociați. ‘Vreau să-mi exprim mulțumirea și recunoștința față de cei care au pus umărul la reîntemeierea învățământului teologic academic la Cluj-Napoca. Este vorba de profesorii de la Sibiu, cei care au trecut la Domnul, părintele Floca și părintele Șebu, dar și de cei care sunt încă alături de noi, deși regulile calendaristice au făcut ca unii dintrei ei să se retragă din activitatea didactică directă, cum ar fi pr. prof. dr. Dumitru Abrudan. Ne amintim și de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, pr. prof. dr. Dorin Oancea, pr. conf. dr. Irimie Marga, arhid. prof. dr. Ioan Ică jr. De asemenea, vom omagia și profesorii de la București, pr. acad. prof. dr. Dumitru Popescu, acad. prof. dr. Emilian Popescu, pr. prof. dr. Nicu Moldoveanu și pr. prof. dr. Dumitru Radu. Am lăsat la urmă, în chip intenționat, amintirea pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu de la Sibiu, pentru că această aniversare se va încheia în chipul lucrărilor pe care le-am învățat de la părintele Păcurariu, prin lansarea acestui volum comemorativ’, ne-a spus părintele decan Ioan Chirilă.

Vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu la Cluj-Napoca s-a încheiat cu o întrevedere cu Înaltpreasfințitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.

Comentarii Facebook


Știri recente