Mitropolitul Ardealului la deschiderea națională a taberei cercetașilor români

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a participat joi, 11 august 2011, la deschiderea oficială a taberei ‘RoJam 2011’ de pe platoul din orașul Săliște, județul Sibiu, dup[ cum ne informează Ziarul Lumina. Evenimentul se desfășoară în premieră în România și este a cincea adunare de tip ‘Jamboree’ a cercetașilor români, organizată după 75 de ani de la cea de-a patra tabără de acest gen.

Aproximativ 1.000 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 7 și 18 ani, membri ai Organizației Naționale a Cercetașilor României (ONCR), participă în perioada 11-21 august la cea de-a cincea ‘Jamboree’ națională, cum au fost numite taberele internaționale ale cercetașilor din întreaga lume încă din 1920, când, la Londra, Baden Powell, unul dintre corifeii acestor mișcări, folosea acest termen de origine africană pentru a identifica cea mai mare adunare de tineret organizată vreodată.

Încă din 1990, generațiile de cercetași români au visat reluarea șirului ‘Jamboreelor’, întrerupt de cel de-al Doilea Război Mondial și de instaurarea regimului comunist. După ani de pregătire, RoJam 2011 adună cercetași din întreaga țară, dar și din Franța, Spania, Portugalia, Cehia, Republica Moldova și Israel.

La deschiderea oficială au participat IPS Mitropolit Laurențiu, președintele ONCR, Bianca Neșiu-Bedreag, coordonatorul RoJam 2011, Radu Stinghe, subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Cercetării și Sportului, Oana Badea, primarul orașului Săliște, Teodor Banciu, protopopul de Săliște, părintele Ioan Ciocan, și președintele Fundației Sașilor din Transilvania, Hans Christian Habermann, care a fost făcut membru de onoare al ONCR în cadrul ceremoniei de inaugurare a taberei. Cuvântările organizatorilor și invitaților, precum și momentele artistice oferite de trupa OM din Cluj-Napoca au precedat ridicarea drapelului, salutul șai intonarea imnului cercetașilor români. De asemenea, au fost ridicate și steagurile grupurilor de lucru.

Slujbe religioase în tabără

‘Am văzut un vis devenit realitate. Peste 200 de prieteni au făcut acest eveniment posibil. Faceți din cercetășie cea mai mare mișcare de tineret din România’, a fost mesajul președintelui ONCR, Bianca Neșiu-Bedreag.

Tabăra RoJam 2011 oferă copiilor posibilitatea să activeze în 12 locații din jurul orașului Săliște, unde vor ajuta la renovarea unei școli, a unei biserici și la alte activități practice. Metoda ‘Scout’ va fi principala unealtă a voluntarilor și participanților, cu ajutorul căreia vor redescoperi plăcerea cercetășiei pure, după modelul conceptului ‘Cercetășie pur și simplu’ din cea de-a 22-a Jamboree Mondială din Suedia. Pe lângă aceasta, alte metode de educație nonformală precum ‘Explo’, ‘Olimpiada’, ‘Curcubeul’, ‘Târgul’, ‘Calfe’ și ‘Vatra’ vor aduce participanților noi experiențe practice.

Pe lângă activitățile specifice unor astfel de tabere, cercetașii au posibilitatea să participe duminică, 14 august, și luni, 15 august, la Sfânta Liturghie oficiată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, într-un cort special amenajat în mijlocul taberei ca loc de rugăciune și spiritualitate. Un preot ortodox din Protopopiatul Săliște va oficia Sfânta Liturghie și va oferi asistență religioasă tinerilor cercetași de credință ortodoxă.

ONCR este membră fondatoare a Organizației Mondiale a Cercetașilor și este în același timp și una dintre cele mai mari organizații de cercetași din lume.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…