Mitropolitul Ardealului i-a binecuvântat pe soldații sibieni

Ceremonia organizată sâmbătă 24 aprilie, pentru depunerea jurământului celor 109 soldați voluntari de la Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră și Antiaeriană ‘Ioan Vodă’ din Sibiu a fost binecuvântată printr-o slujbă religioasă oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, informează ‘Ziarul Lumina’. Programul ceremoniei a inclus o demonstrație de karate, o defilare militară și un spectacol oferit de fanfara Școlii de Aplicații.

La Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră și Antiaeriană ‘Ioan Vodă’ din Sibiu au depus jurământul 109 soldați voluntari. Evenimentul a fost binecuvântat cu prezența Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a oficiat o slujbă religioasă. Între alocuțiunile înalților ofițeri prezenți, Părintele Mitropolit s-a adresat soldaților, subliniind sacralitatea momentului. ‘Jurământul pe care l-ați depus nu este nici măcar unul juridic, un act care să vă oblige mai târziu, ci este un act sacru. În rugăciunea pe care am făcut-o și-n binecuvântarea primită s-a arătat tocmai acest aspect. Acest act a fost confirmat prin invocarea ‘Așa să-mi ajute Dumnezeu!’. Ne aflăm în perioada postpascală, în care bucuria Învierii și a biruinței vieții asupra morții trebuie să ne cuprindă pe toți. Să vă cuprindă această bucurie, care vă conduce la biruință. De asemenea, astăzi, Biserica din Ardeal îi cinstește pe cei care au devenit martiri ai credinței și ai neamului nostru, pe Sfinții Ardeleni, Mărturisitori ai Ortodoxiei. Și ei au ajuns la biruință, cu toate că și-au dat viața pentru aceasta. Să vă binecuvânteze Dumnezeu dorința de a deveni ostași ai patriei sub drapelul sfânt, pentru a putea rămâne înscriși pe lista celor care au apărat această bogăție lăsată de Dumnezeu’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit.

Misiunea preotului militar

Jurământul depus a fost completat printr-o paradă militară, la care au defilat cei 109 soldați, alături de ofițeri ai centrului de la Sibiu. A urmat o demonstrație de karate oferită de copiii unor ofițeri precum și un spectacol oferit de fanfara militară de aici. ‘Este singurul jurământ pe care Biserica îl acceptă și își aduce binecuvântarea. Preotul militar este cel care participă la antrenamente, la aplicații și care oficiază slujbe chiar în câmpul de antrenamente. Am găsit printre ei mulți care știu să cânte la strană. Duminica și-n sărbători sunt chemați să participe la slujbele oficiate la cele trei capele militare din Sibiu. Ca duhovnic, observ că în momentele mai dificile, cum sunt cele petrecute aici, sunt mult mai deschiși, mai sensibili sufletește’, a spus preotul militar de la Centrul de aplicație din Sibiu, părintele Călin Sămârghițan.

Soldații care au depus jurământul vor fi distribuiți în alte centre de pregătire militară, unde vor fi instruiți pe diferite arme. Apoi, în funcție de cerințe, vor fi trimiși în misiuni. ‘Este cel mai tânăr contingent militar de la Școala de Aplicație pentru Unități-Sprijin de Luptă General ‘Eremia Grigorescu’ din cadrul centrului nostru. Soldații au executat o perioadă de instruire de opt săptămâni, urmând ca o bună parte din ei să meargă în alte centre de instruire pentru încă o perioadă de opt săptămâni. Aici vor rămâne 60 de soldați. După aceea, vor fi repartizați la unități militari operaționale terestre, unde vor începe instruirea colectivă și abia atunci vor fi trimiși în teatrele de operațiune’, a explicat locotenent-colonel Georgel Oprean, comandantul centrului de instruire amintit.

Comentarii Facebook


Știri recente