Mitropolitul Ardealului – Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea

Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a primit astăzi, 10 octombrie 2011, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea. Facultatea de Teologie Ortodoxă Episcop Dr. Vasile Coman din Oradea se află la fericit ceas aniversar, deoarece, anul acesta se împlinesc 20 de ani de la reînființarea ei, în 1991. Printre profesorii de teologie care au sprijinit reînființarea instituției orădene și care au fost cinstiți aceste zile la Oradea se numără și Înaltpreasfin]itul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, căruia i s-a decernat tilul de Doctor Honoris Causa al Universității din oraș, după cum ne informează Ștefan Mărculeț, redactor Ziarul Lumina, Editia de Transilvania.

Manifestările dedicate acestui moment aniversar au început ieri, 9 octombrie, cu Sfânta Liturghie arhierească oficiată în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, Biserica cu Lună, din Oradea, săvârșită de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a oferit Gramate de recunoștință, celor trei decani ai facultății de la înființare și până în prezent: PC Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Abrudan, PC Arhid. Prof. Univ. Dr. Constantin Voicu și PC Pr. Prof. Univ. Dr. Nicu Dumitrașcu.

Astăzi, începând cu ora 08:00, a fost oficiată Sfânta Liturghie, în Paraclisul universitar „Sf. Teodor Studitul”, de Preasfințitul Siluan al Episcopiei Românilor din Ungaria și un sobor de preoți și diaconi. A urmat apoi, în Aula Magna a Universității din Oradea, întâlnirea cadrelor didactice cu profesorii și ierarhii care au sprijinit întemeierea facultății orădene, cu foști și actuali studenți și cu decanii Facultăților de Teologie Ortodoxă din întreaga țară, veniți să participe la eveniment și, în aceeași zi, ședința Colegiului decanilor de la instiuțiile amintite.

De asemenea, o serie de cadre didactice de la universități europene, cu legături academice la Oradea, au venit să participe la manifestări și, în special, la Simpozionul Internațional «Familia creștină în societatea contemporană», care se va desfășura în perioada 10 – 12 octombrie 2011 la Oradea.

Membrii prezidiului au fost: IPS Mitropolit Laurențiu, IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, PS Episcop Sofronie, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr Cornel Antal, secretarul științific al instituției orădene, prof. univ. dr. Sorin Curilă, pr. prof. univ. dr. Dumitru Abrudan și decanul Facultății de Teologie din Oradea, pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu.

După transmiterea mesajelor venite din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a secretarului de stat pentru culte, Adrian Lemeni, membrii prezidiului și decanii facultăților au împărtășit câteva gânduri și au felicitat universitatea orădeană și Facultatea de Teologie, aflată la moment aniversar.

Punctul culminant al întâlnirii a fost decernarea titlului de Doctor Honoris Causa IPS Mitropolit Laurențiu. Cuvântul rectorului și cuvântul Laudatio au fost citite de pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu, înaintea decernării distincției. În cuvântul de răspuns, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre viața spirituală a Mitropolitului Andrei Șaguna și despre mărturiile care au determinat Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să-l treacă pe ierarh în rândul sfinților. IPS Laurențiu i-a invitat pe toți cei prezenți la proclamarea canonizării Mitropolitului Andrei Șaguna, eveniment ce va avea loc pe 29 octombrie la Sibiu.

„Întâi de toate, prin întreaga sa viață, Mitropolitul Andrei Șaguna și-a exprimat vocația sa apostolică, de apărător al credinței adevărate, alegând la vreme potrivită a sluji lui Dumnezeu și Ortodoxiei credinței noastre. Iubirea față de dumnezeu și față de semeni au fost elementele fundamentale care i-au călăuzit întreaga sa viață”, a subliniat IPS Laurențiu.

IPS Laurențiu a oferit rectorului principalele cărți apărute la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului, iar părintele decan Dumitrașcu i-a oferit IPS Laurențiu placheta și însemnele universității.

Manifestările s-au încheiat cu un cuvânt de felicitare și mulțumire al PS Episcop Sofronie

Continuatoare a vechii Academii Teologice din Oradea, înființată în 1923 și închisă în 1948 de regimul comunist, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop dr. Vasile Coman” s-a înființat în octombrie 1991, primul decan fiind pr. prof. univ.dr Dumitru Abrudan de la Faucultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu, instituția care, împreună cu facultatea similară din București a contribuit esențial, după Revoluția din 1989, la renașterea învățământului teologic universitar din țară. Au urmat la conducerea facultății arhid. prof. dr. Constantin Voicu de la facultatea sibiană și, din 2004, actualul decan, pr. prof. univ. dr. Nicu Dumitrașcu.

Comentarii Facebook


Știri recente