Mitropolitul Antonie pomenit în Basarabia

În ziua de 5 octombrie 2012, în satul Stolniceni din raionul Hâncești, Republica Moldova, a avut loc o slujbă de pomenire la șapte ani de la mutarea la Domnul a vrednicului de pomenire mitropolit Antonie Plămădeală, fiu al satului basarabean. Slujba a fost săvârșită de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a evocat personalitatea mitropolitului cărturar în biserica în care acesta a primit Sfânta Taină a Botezului, potrivit Ziarul Lumina.

În satul natal al mitropolitului, IPS Arhiepiscop Casian a prezentat cea mai nouă apariție editorială de la Dunărea de Jos: ‘Mitropolitul Antonie Plămădeală, privire asupra Bisericii’, un volum ce armonizează unele dintre cele mai importante texte semnate de ierarhul basarabean. Mihai Plămădeală, fratele mitropolitului, a lansat, în sala de festivități a Școlii ‘Antonie Plămădeală’, cartea memorială ‘Refugiul. Deznădejde și speranță’. Atât la ceremonialul religios săvârșit în Biserica ‘Acoperământul Maicii Domnului’ de Arhiepiscopul Dunării de Jos, cât și la lansarea de carte, au participat membri ai familiei Plămădeală, reprezentanți ai autorităților locale, membri de seamă ai comunităților culturale basarabene și localnici ai satului Stolniceni.

După slujba Parastasului, IPS Casian a evocat personalitatea mitropolitului Antonie: ‘A învățat să fie om, să rămână statornic credinței, așa cum a primit-o în biserica aceasta. A știut, în al doilea rând, să fie harnic, foarte muncitor, cum a învățat de la străbunii lui din această localitate. Și a învățat să fie credincios și să servească Biserica în orice întâmplare. A învățat să fie un diplomat, conducând Sectorul relațiilor externe ale Bisericii Ortodoxe Române ca nimeni altul. A învățat să-și iubească prietenii, a învățat să nu-și mustre dușmanii. A fost iertător și la sfârșit a încheiat așa: ‘Să știți că am cerut iertare la toți și să știți că i-am iertat pe toți!’ Trupul lui obosit se află în mormânt, dar duhul lui, scrierile lui, și mai ales ctitoriile lui vor vorbi de el din neam în neam. Eu, însă, mai presus de toate, îl consider un mare ctitor de oameni. Îi datorez enorm, am crescut intelectual, spiritual și duhovnicește lângă el și am încercat și încerc să prelungesc, cât se poate, virtuțile și viața sa’. În continuare, Înalt Preasfinția Sa a citit mesajul transmis de Preafericitul Patriarh Daniel cu prilejul pomenirii în satul natal.

În gimnaziul ‘Mitropolitul Antonie Plămădeală’ din Stolniceni, IPS Casian a apreciat că ‘această școală este o școală europeană, este o școală demnă de orice loc civilizat din lumea aceasta. Într-un astfel de loc, mitropolitul Antonie, care a mers în toată lumea, a revenit în lumea lui, și nu cred că e în altă parte mai iubit, mai cinstit și mai respectat ca la Stolniceni, și în biserică, și în sat, și în această școală. Mitropolitul Antonie are casa sufletului în biserică și casa culturii în acest gimnaziu. Aici e acasă, și la el acasă am venit: o biserică foarte frumos întreținută și o școală exemplară, intelectuali și țărani, niște oameni extraordinari’.

Mihai Plămădeală ne-a mărturisit, după evenimentele din Stolniceni, emoția trăită cu prilejul unei noi vizite pe pământul natal pentru evocarea fratelui său, mitropolitul Antonie: ‘Cartea prezintă întregul fenomen de refugiu al familiei Plămădeală, un element comun al evacuării majorității familiilor basarabene care au reușit, în primăvara anului 1944, să treacă Prutul. A fost o manifestare foarte reușită, sala a fost arhiplină, au participat reprezentanți ai comunității locale, membri ai familiei rămase în sat și numeroși oameni de cultură basarabeni. A fost un moment emoțional, pe lângă prezentarea cărții, care a stârnit un deosebit interes, participanții au asistat și la un moment artistic organizat de direcția culturală a raionului Hâncești’.

Comentarii Facebook


Știri recente