Mitropolitul Antonie Plămădeală pomenit la cinci ani de la trecerea la Domnul la Mănăstirea „Brâncoveanu” – Sâmbăta de Sus

În ziua praznicului Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, a avut loc la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus pomenirea mitropolitului Antonie Plămădeală, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit cinci ani. Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, alături de părintele stareț al Mănăstirii ‘Brâncoveanu’, arhimandritul Ilarion Urs, un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba Parastasului, informează ‘Ziarul Lumina’.

Biserica Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au venit duminică, 29 august, pentru a participa la Sfânta Liturghie și la slujba de pomenire a mitropolitului Antonie Plămădeală, la cinci ani de la trecerea la cele veșnice. La Sâmbăta de Sus au fost prezenți și membri ai familiei mitropolitului Antonie Plămădeală, preoți, monahi și monahii care i-au fost alături pe parcursul vieții.

„Toată lumea a fost chemată să se bucure”

După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat că ‘noi știm că Împărăția cerurilor ne este făgăduită nouă tuturor, ea a fost vestită prin întruparea Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Liturghiei, noi comemorăm Împărăția Sfintei Treimi pentru că noi suntem în Împărăția cerurilor, dar nu am dobândit-o în mod deplin, doar dincolo, iar ceea ce numim noi mântuire nu sunt decât împlinirea făgăduinței și răsplata pe care o primim pentru conlucrarea noastră cu harul lui Dumnezeu pentru câștigarea Împărăției. Toată lumea a fost chemată să se bucure de jertfa Mântuitorului Iisus Hristos, care a deschis Împărăția cerurilor’.

Despre praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a arătat că ‘postim pentru că păcatul desfrânării care apasă asupra lumii, prin Irod, Irodiada și fiica ei, a dus la decapitarea Dreptului lui Dumnezeu’.

Ctitor al Mănăstirii Sâmbăta de Sus

În același context a avut loc și o slujbă de pomenire cu prilejul împlinirii a cinci ani de la trecerea la cele veșnice a mitropolitului Antonie Plămădeală. În cuvântul de comemorare a personalității cunoscutului ierarh, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a evidențiat că acesta a fost ‘un mare predicator, care, când vorbea despre un sfânt, i se adresa mai întâi acestuia: ‘Te rog mult să mă ierți, pentru că ale mele cuvinte neputincioase mai mult îți aduc necinstire ție decât să te laude’. Suntem datori să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a rânduit pentru biserica noastră un astfel de ierarh, care și-a dat toată dragostea sa și toată capacitatea sa de lucru în slujba lui Hristos până în ultima clipă. Și-a dat viața aici și stă aici alături de noi, slujește alături de noi. Suntem datori să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile primite prin acest ierarh. Vedeți, aici, mănăstirea reînnoită. Nu este lucru mic să fii din nou ctitor, să rectitorești o ctitorie brâncovenească. Cu multă dragoste și cu multă prețuire, cu rugăciune, îl pomenim și îl avem alături de noi și suntem siguri că, de acolo, se va ruga pentru noi, ca să fim vrednici să ne folosim de darurile lăsate și să continuăm lucrarea, toți, împreună’.

Comentarii Facebook


Știri recente