Mitropoliții Andrei Șaguna și Simion Ștefan au fost proclamați sfinți

Visul ardelenilor de a avea în calendar ca sfinți pe mitropoliții Andrei Șaguna și Simion Ștefan, cei doi ierarhi renumiți care le-au păstorit cu mult dar înaintașii de pe pământul transilvan, s-a împlinit la sfârșitul săptămânii trecute. Sâmbătă, 29 octombrie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, 33 de ierarhi au proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, iar a doua zi, Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia a găzduit sărbătoarea proclamării ca sfânt a mitropolitului Simion Ștefan.

Evlavia credincioșilor din Ardeal la ierarhii care au scris istorie pe aceste meleaguri încercate mereu de tot felul de evenimente, ce au zdruncinat ființa neamului românesc, a dat roade în acest an, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut sfințenia mitropoliților Andrei Șaguna și Simion Ștefan, hotărând trecerea lor în canonul sfinților. Râurile de cuvinte care au curs de-a lungul anilor în cărțile de istorie și de spiritualitate despre Sfântul Ierarh Andrei Șaguna s-au concentrat zilele trecute în elogiile aduse marelui ierarh încă din ajunul sărbătorii organizate la Sibiu pentru a proclama public, în fața credincioșilor, sfințenia sa.

Sărbătoarea a început de vineri, 28 octombrie, când Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și un sobor de preoți și diaconi au oficiat la mausoleul din Rășinari ultimul parastas pentru Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, după cum ne informează Ziarul Lumina. Rășinărenii, bunii credincioși care au cinstit cum se cuvine iubirea ierarhului față de localitatea lor, desăvârșită prin alegerea acesteia ca loc de veci, au venit la slujba religioasă înveșmântați cu hainele ‘românești’ atât de dragi Sfântului Andrei Șaguna. Elogii impresionante au venit din partea PS Episcop Andrei Făgărășanul și din partea pr. acad. prof. univ. dr. Mircea Păcurariu.

Racla cu osemintele sale a fost purtată apoi pe străzile principale din Sibiu, cu oprire la Biserica ‘Buna Vestire’ – Biserica de pe Groapă, lăcașul de cult care i-a fost catedrală. Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, împreună cu preoți și credincioși, i-au întâmpinat în fața Catedralei mitropolitane, biserică ce și-a dorit-o enorm de mult, pentru care a făcut planuri, dar pe care n-a văzut-o nici măcar începută.

Momentul culminant al serii a fost sosirea Preafericitului Părinte Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi, a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), a Înalt Preasfințitului Hrisostom, Mitropolit de Patras, care a condus delegația grecească sosită în țară cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, precum și a altor ierarhi. Marele dar făcut de ierarhii greci la aceste evenimente unice în viața și istoria poporului român a fost aducerea Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei, care a fost așezat în Catedrala mitropolitană pentru ca miile de credincioși să se închine. Primirea oaspeților de seamă s-a făcut printr-un Te Deum, urmat de cuvântările de bun-venit și de binecuvântări ale celor doi patriarhi, ale ierarhilor din Grecia și a IPS Mitropolit Laurențiu.

Întreaga Biserică, reprezentată la Sibiu

În ziua de proclamare a canonizării Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei, 33 de ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în catedrala din Sibiu. Celor doi patriarhi amintiți li s-a adăugat în sobor Înalt Preasfințitul Georgios, Mitropolit de Accra, Înalt Preasfințitul Hrisostom, Mitropolit de Patras, Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înalt Preasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înalt Preasfințitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic al Argeșului și Muscelului, Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Timotei al Aradului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, și Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului.

Catedrala din Sibiu a fost arhiplină, câteva mii de credincioși venind să participe la eveniment și să se închine moaștelor Sfântului Apostol Andrei. Au fost prezenți președintele Traian Băsescu, reprezentanți ai Guvernului, parlamentari, autorități locale și județene, profesori universitari, preoți din toată țara și studenți teologi.

Sfințenia unui cărturar misionar

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat activitatea deosebită a ierarhului canonizat la Sibiu. ‘Sfântul Andrei Șaguna ne impresionează prin dragostea sa nețărmurită față de Hristos, față de sfinții Lui și față de Biserica Lui. Ne mirăm cât a putut scrie și cât a putut lucra. A construit sute de școli românești în Transilvania și două licee. A întemeiat ziarul ‘Telegraful Român’, care și astăzi continuă fără întrerupere, ca mijloc misionar de răspândire a credinței și de apărare a unității și demnității românilor din Transilvania. A tradus Sfânta Scriptură în patru volume și a lăudat pe Sfântul Simion Ștefan, pe care îl vom proclama ca sfânt mâine, la Alba Iulia, după ce Sfântul Sinod a aprobat canonizarea, pentru că a tradus Noul Testament în limba greacă. Sfântul Andrei Șaguna ne-a lăsat statutul bisericesc pe care, până astăzi, în mare parte, Biserica noastră îl folosește. În mod deosebit, a arătat o neobosită luptă pentru apărarea Ortodoxiei și a demnității ortodocșilor din Transilvania’, a mai spus PF Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a citit Tomosul sinodal, iar corul catedralei a intonat troparul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. Ierarhii s-au închinat la icoana Sfântului, după care a urmat cuvântul Patriarhului Alexandriei. ‘După ce voi încheia acest pelerinaj în România și mă voi întoarce în Africa, voi continua călătoriile mele misionare în 18 țări și voi duce cu mine această bucurie pe care am trăit-o în aceste zile’, a spus PF Părinte Patriarh Teodor al II-lea. Patriarhul Alexandriei a oferit în dar IPS Mitropolit Laurențiu o Evanghelie și un engolpion cu chipul Maicii Domnului.

‘O mare binecuvântare’

La rândul său, IPS Mitropolit Hrisostom și-a exprimat bucuria de a fi în România, aducând Capul Sfântului Apostol Andrei. Mitropolitul de Patras a oferit IPS Laurențiu al Ardealului un epitrahil și un omofor arhieresc, iar Catedralei mitropolitane, o cruce de binecuvântare.

În cuvântul său, IPS Laurențiu și-a exprimat bucuria trăirii acestui moment binecuvântat. ‘Ne bucurăm că smerenia pe care a dovedit-o, până la sfințenie, Sfântul Ierarh Andrei Șaguna s-a transformat astăzi într-o mare binecuvântare. Dacă la înmormântarea lui, acum 137 de ani, un singur preot, duhovnicul lui, l-a condus spre locurile veșnice, astăzi, doi patriarhi împreună cu alți 31 de ierarhi au proclamat canonizarea Sfântului Ierarh Cel Smerit, care ne-a adus atâta bucurie’, a spus Mitropolitul Ardealului, care i-a dăruit Patriarhului României o cruce de binecuvântare, o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, trei scrieri în original ale mitropolitului misionar, precum și un album dedicat Catedralei mitropolitane din Sibiu. De asemenea, Mitropolitul Ardealului i-a dăruit Patriarhului Alexandriei o cruce de binecuvântare și o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, iar IPS Mitropolit Hrisostom, precum și tuturor membrilor din delegație le-a oferit icoana Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

La final, președintele Traian Băsescu a elogiat, printr­un scurt cuvânt, personalitatea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, iar credincioșii s-au închinat icoanei noului sfânt. ‘Un eveniment cum numai o dată în viață îți este dat să trăiești’, ne-a descris Maria din Sibiu sărbătoarea, printre exclamări precum ‘o bucurie nedescrisă’, ‘mai avem un sfânt’, venite din popor, toate încununate de versul ‘Da, Andrei tu n-ai murit!’, parte a imnului scris în 1973 în cinstea ierarhului.

Evlavia poporului din cetatea Unirii

O atmosferă ce ne-a amintit de Marea Unire s-a simțit ieri, 30 octombrie, în inima cetății Alba Iulia, unde mii de oameni au venit să participe la cel de-al doilea eveniment măreț din viața bisericească transilvană.

Sărbătoarea trecerii în rândul sfinților a mitropolitului Simion Ștefan a început de sâmbătă seara, când soborul de ierarhi a poposit la Catedrala Reîntregirii din Cetatea Unirii Românilor. Racla cu moaștele Sf. Apostol Andrei a fost așezată în incinta catedralei pentru a fi cinstite de credincioși, iar sosirea ierarhilor a fost marcată printr­o slujbă de Te Deum. Ultimul parastas pentru mitropolitul Simion Ștefan a fost oficiat sâmbătă ziua, în lăcașul de cult amintit, de un sobor de preoți.

În ziua proclamării, 29 de ierarhi veniți și la Alba Iulia au oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Reîntregirii, la care au participat autorități centrale, județene și locale, invitați de seamă, reprezentanți ai instituțiilor din județul Alba și mii de credincioși, care au urmărit slujba religioasă la ecranele așezate în incintă.

În cuvântul de învățătură, PF Părinte Patriarh Daniel a evidențiat principalele învățături desprinse din Evanghelia duminicii, în care ni se prezintă Pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr.

‘Evanghelia de astăzi ne arată că săracul Lazăr este răsplătit cu bucurie veșnică pentru starea sfântă a sufletului său. Numai pentru că avea înainte de moartea fizică un suflet bun, el se bucură după moarte de bunătățile cerești netrecătoare. Deși sărac și bolnav, Lazăr nu s-a supărat pe Dumnezeu, nu s-a răzvrătit, nu a cârtit, nu a zis: ‘Doamne, de ce eu sunt atât de sărac, iar bogatul acesta nemilostiv atât de avut? De ce eu sunt atât de bolnav, iar el atât de sănătos? De ce ești nedrept cu noi?’ Ci, în tăcere pașnică și smerită răbdare, săracul Lazăr și-a întărit, luminat și modelat sufletul său în bunătate. Deși era foarte singur, săracul Lazăr nu s-a plâns de singurătatea sa, ci s-a bucurat de prietenia câinilor, care deveniseră mai solidari sau mai omenoși cu el decât oamenii indiferenți și nemilostivi’, a spus Patriarhul României.

Un sfânt evlavios și credincios

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhii au mers pe o scenă special amenajată, unde a fost oficiată ceremonia de proclamare a canonizării Sfântului Ierarh Simion Ștefan. Tomosul a fost citit de PS Episcop Ciprian Câmpineanul, după care ierarhii au sărutat icoana sfântului. PF Părinte Patriarh Teodor și-a exprimat bucuria de a participa la un eveniment istoric, într-un loc deosebit pentru istoria poporului român, și i-a oferit IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei un dicher, un tricher, precum și un engolpion. Un cuvânt de binecuvântare a rostit și IPS Mitropolit Hrisostom, arătându-se impresionat de evlavia și credința poporului român la Sfântul Apostol Andrei, virtuți care contribuie esențial la zidirea unei mărețe Catedrale a Neamului, lăcaș de cult apreciat apoi de PF Părinte Patriarh Daniel ca soră a Catedralei din Patras, Grecia, unde se află mormântul, crucea și moaștele Sfântului Apostol Andrei. Cuvântul de mulțumire al IPS Irineu a încheiat sărbătoarea în aplauzele miilor de credincioși care au umplut curtea bisericii.

‘Cărturarul bălgrădean ne îndeamnă prin viața și faptele sale să fim evlavioși, iubitori de rugăciuni, coerenți în credința noastră ortodoxă și generoși în slujba semenilor noștri’, a spus IPS Arhiepiscop Irineu.

Sărbătoarea s-a încheiat cu sfințirea Sălii ‘Simion Ștefan’ de la sediul Arhiepiscopiei Alba Iuliei, iar credincioșii au fost binecuvântați de ierarhi și de preoți. ‘Am așteptat nerăbdători această zi și pot spune că am trăit momente unice. Nu am crezut că voi vedea pe viu atâția ierarhi, în special pe Patriarhul Alexandriei și pe Patriarhul României’, ne-a mărturisit un credincios.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…