Mitropolia Moldovei si Bucovinei serbeaza astazi 602 ani de la recunoasterea sa de catre Patriarhia Ecumenica de Constantinopol

Organizarea bisericeasca in Moldova este anterioara anului 1386, in care se face prima atestare a Mitropoliei Moldovlahiei. Sirul mitropolitilor Moldovei incepe cu Iosif Musat, de care este legata si neintelegerea cu Patriarhia Ecumenica in privinta recunoasterii validitatii hirotoniei sale. Pe 26 iulie anul 1401, cand s-a incheiat conflictul, Mitropolia Moldovei reintra in randul Bisericilor Ortodoxe, dupa aproape un deceniu in care a fost sub anatema Patriarhiei de la Constantinopol.

Dintre mitropolitii de seama ai Moldovei amintim pe Varlaam, Dosoftei, Veniamin Costachi, si patriarhi ai Romaniei: Nicodim Munteanu, Iustinian Marina si Prea Fericitul Parinte Teoctist Arapasu.

In prezent de la 1 iulie 1990 Mitropolit al Moldovei si Bucovinei este Inalt Prea Sfintitul Dr. Daniel Ciobotea. Denumirea Mitropolia Moldovei si Sucevei a fost schimbata in Mitropolia Moldovei si Bucovinei in anul 1990 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente